Audi Q7:n kaltaisen ison katumaasturin kohdalla ei tule ensimmäisenä mieleen sana taloudellisuus. Iso auto vaatii tehokkaan moottorin liikkuakseen, mutta voisiko iso katumaasturi olla koostaan huolimatta silti myös polttoainetaloudellinen? Siihen vastauksen pyrkii antamaan uusi Audi Q7 e-tron.

Audin viime vuonna markkinoille tullut, toisen sukupolven Q7 teki melkoisen harppauksen taloudellisempaan suuntaan. Audi panosti kunnolla painonhallintaan ja laittoi Q7:n todella tehokkaalle dieetille. Sen ansiosta auton paino on pudonnut edeltäjään verrattuna yli 300 kiloa. Iso painonpudotus näkyy myös kulutuslukemissa. 3.0 TDI-dieselmoottorilla varustettuna Q7:n yhdistetty kulutus on 5,5 l/100km ja CO2-päästöt 144 g/km.

Nyt autosta on tullut tarjolle versio, joka pudottaa kulutuslukemat aivan eri tasolle. Uusi Audi Q7 e-tron 3.0 TDI quattro on pistokehybridi, jossa 3.0 TDI-moottorin parina työskentelee sähkömoottori. Järjestelmän yhteenlaskettu teho on 275 kW (373 hv) ja vääntö 700 Nm, joten voimaa riittää enemmän kuin tarpeeksi ison auton liikuttamiseen. Tarvittaessa Audi Q7 e-tron ampaisee satasen vauhtiin 6,2 sekunnissa.

Sähkömoottori parantaa paitsi suorituskykyä, mutta ennenkaikkea taloudellisuutta. Auton yhdistetty kulutus on ainoastaan 1,9 l/100km ja CO2-päästöt 50 g/km. Käytännössä kulutus riippuu täysin siitä miten usein akut lataa täyteen. Täydellä latauksella on mahdollista ajaa jopa 56 km pelkällä sähköllä. Todellisuudessa ajomatka jää vähän lyhyemmäksi, sillä harvoin pääsee ajamaan aivan tasanopeudella ja ihanneolosuhteissa. Akut latautuvat myös ajon aikana, ja esim. jarrutusenergia otetaan talteen. Auton lämmönhallintajärjestelmä ottaa talteen jopa sähkökomponenteista syntyvän hukkalämmön ja hyödyntää sen sisätilojen lämmittämisessä viileillä keleillä.

Sähkömoottori tuottaa tehoa 94 kW ja vääntöä 350 Nm, joten Audi Q7 liikkuu yllätävän kevyesti myös pelkän sähkömoottorin voimin. Hybridijärjestelmä valitsee aina tilanteen mukaan kannattaako ajaa pelkällä sähköllä vai onko tehokkaampaa käyttää kiihdytyksessä myös dieselmoottoria. Kuljettaja voi halutessaan valita myös tehostetun sähkömoottorin käytön tai säästää virtaa myöhempää hetkeä varten. Tavallisesti ajo alkaa aina sähkömoottorilla, jos akuissa on yhtään latausta jäljellä.

Q7 e-tronin varusteluun kuuluvat quattro-nelivetojärjestelmä, 8-portainen automaattivaihteisto ja mukautuva ilmajousitus. Vaihteistossa on valittavissa D tai S -ajotila. Tässä hybridissä ajotilan valinta ei vaikuta pelkästään suorituskykyyn vaan enemmän liike-energian talteenottoon. Kun D-tila on valittuna, moottori sammuu ja vaihteisto siirtyy rullaustilaan heti kun kuljettaja keventää kaasua. Vauhti ei siis hidastu samaan tapaan kuin normaalisti automaatilla ajaessa, vaan auto rullaa vapaalla eteenpäin. Jos lähestytään esim. edellä ajavaa ajoneuvoa, rullaustoiminto kytkeytyy pois päältä ja jarrutusenergia käytetään akkujen lataamiseen. S-tilassa vauhti alkaa hidastumaan voimakkaammin kaasupoljinta keventäessä sillä järjestelmä alkaa heti hyödyntämään liike-energiaa akkujen lataamiseen. Näiden kahden ajotilan eroihin tottuu nopeasti ja niitä oppii hyödyntämään myös ajossa.

Audi Q7 e-tronin lähtöhinta on 97 904,17 euroa. Pienempien päästöjensä ansiosta tämä hybridi on siis jopa hieman halvempi kuin 3.0 TDI (272 hv) -moottorilla varustettu sisarmalli.

Mutta sitten vielä takaisin alkuperäiseen kysymykseen; voiko iso katumaasturi olla taloudellinen? Kyllä, mutta vähän se vaatii sähköenergian hyödyntämistä.