BMW M2 Coupe kuuluu autoihin jotka herättävät tunteita jo pelkällä nimellään. Vaikka M2 on uusi tulokas BMW:n M-mallistossa, voi jo ennen koeajoa arvata että auto tarjoaa vähintäänkin loistavan suorituskyvyn.

Jo ulkonäkö kertoo että kyseessä ei ole ihan kakkossarjalainen. Isot ilmanottoaukot keulalla, neljä putkea takana, takaspoileri luukun päällä ja pyöränkaarien levitykset ilmaisevat selvästi mistä tässä autossa on kyse. Auto näyttää siltä että se olisi tehty rata-ajoon, minne se sopii vähintään yhtä hyvin kuin kadulle. 19-tuumaisten vanteiden takaa paljastuvat tehokkaat jarrut. Edessä ovat 4-mäntäiset jarrusatulat ja 380-milliset jarrulevyt. Taka-akselilla jarrutehosta vastaavat 2-mäntäiset satulat ja 370mm levyt. Siniseksi maalattuja jarrusatuloita koristaa tietysti M-logo.

Tälle voimaa uhkuvalle ilmeelle löytyy myös katetta konepellin alta. Auton 3.0-litrainen, 6-sylinterinen, turboahdettu bensakone tuottaa tehoa 272 kW eli 370 hevosvoimaa. Moottorin huippuvääntö on 465 Nm. Overboost-toiminnon ansiosta huippuvääntö on hetkellisesti 500 Nm. Moottorin pariksi voi valita joko 6-vaihteisen manuaalin tai M DCT –kaksoiskytkinvaihteiston. Manuaali tarjoaisi enemmän ajamisen fiilistä, mutta tämä M DCT on niin uskomattoman nopea että sitä kokeiltuaan on vaikea tehdä päätöstä enää toiseen suuntaan. M DCT toimi kuten automaatti, joten kädet voi pitää ratissa. Toki vaihteita saa veivattua myös ohjauspyörän vaihdevivuista, jos haluaa itse valita sopivan pykälän.

Kompaktin korin ansiosta auto tuntuu kevyeltä ja ketterältä, vaikka auton kääntösäde onkin itse asiassa yllättävän iso leveiden eturenkaiden johdosta. Auton omapaino on vain puolitoista tonnia, mistä saadaan teho/paino-suhteeksi 5,6 kg/kW. sanomattakin on selvää että suorituskyky on kohdillaan. M DCT –vaihteistolla BMW M2 kiihtyy satasen vauhtiin parhaimmillaan 4,3 sekunnissa. Kevyt kori ja hyvä ohjaustuntuma tarjoavat ajonautintoa myös mutkateille. BMW M2 on siis varsin viihdyttävä laite vaikka ei aina käyttäisikään sen kaikkia tehoreservejä hyödykseen.

Vaikka en ole ikinä ajanut alkuperäistä, vuoden 1985 E30-korin BMW M3:sta, niin voisi väittää että tämä uusi BMW M2 tarjoaa paljolti samaa ajamisen fiilistä. Tosin tässä autossa on aika paljon enemmän elektroniikkaa varmistamassa optimaalinen suorituskyky. Launch Control takaa sen että tarpeen vaatiessa autolla saa optimaalisen lähdön. Turvallisuudesta puolestaan huolehtii ajovakaudenhallinta, jonka voi rata-ajoa varten kytkeä sallimaan normaalia enemmän yli- ja aliohjautuvuutta. Ennen DSC-nappiin koskemista kannattaa ensin opetella tuntemaan auton ominaisuudet, sillä autosta löytyy myös se äkäisempi puoli kun 370 hevosvoimaa syöksyy takarenkaille.

BMW M2 on siis uusi tulokas M-mallistossa. Se ansaitsee kuitenkin täysin aidon M-sarjalaisen nimen tarjoten juuri niitä ominaisuuksia mitä M-mallin bemulta kaipaa. Ja kuljettajan kaasujalan asennosta riippuen se on myös kohtuullisen taloudellinen. Yhdistetty kulutus on 7,9 l/100km ja CO2-päästöt 185 g/km (DCT). Tämän ansiosta auton hinta ei nouse aivan mahdottomaksi, vaikka Suomen autoverotus ei kohtelekaan tehokkaita bensamoottorisia malleja kovin hellästi.

BMW M2 –mallin lähtöhinta on 82 308 euroa manuaalivaihteisena ja 85 302 DCT-vaihteistolla. Jos tehdään pientä hintavertailua, niin BMW M235i A xDrive olisi noin kymppitonnin halvempi. Siinä on kuitenkin samankokoinen moottori hieman matalammalla viritysasteella (326 hv) sekä neliveto, mikä olisi kätevä talvikäyttöä ajatellen. Mutta se ei olekaan ihan aito M-sarjalainen vaan hieman mukavampi M Performance-malli. Toinen mielenkiintoinen hintavertailukohde on BMW M3. Sen lähtöhinta on jo 117 345 euroa, mihin verrattuna BMW M2 alkaa kuulostaa jo edulliselta.