Ei, se ei ole mopoauto. Vaikka täytyy ehkä itsekin myöntää että se voi helposti tulla mieleen keulan ja perän muotojen perusteella. Kyseessä on kuitenkin ihan oikea auto., vaikka aika pieni. Tämä on uusi smart fortwo, ja vielä sen avoversio eli smart fortwo cabrio.

Uusi smart fortwo on täydellinen kaupunkiauto. Auton kokonaispituus on 2,7 metriä, joten sille on helppo löytää pysäköintipaikka. Auto on myös uskomattoman ketterä; kääntöympyrä on alle seitsemän metriä. Ainoa haittapuoli on rajoitettu istumapaikkojen määrä. Kyytiin ei mahdu kuin kuljettaja ja yksi matkustaja, joten kovin isolla porukalla ei voi lähteä matkaan. Tavaratila on kohtuullinen, mutta auton mitat asettavat tietysti omat rajoituksensa senkin suhteen.

Nyt myös tästä uudesta smart fortwo-mallista on saatavissa avoversio. smart fortwo cabriossa on pehmeä kangaskatto, joka voidaan avata nappia painamalla 12 sekunnissa. Katon voi avata tai sulkea myös vauhdissa. Näin pääsee nauttimaan auringonpaisteesta mutta on edelleen aika hyvin suojassa viimalta. Kun painaa nappia uudelleen, saa katon laskettua vielä niin että myös katon takaosa laskeutuu alas. Näin saa vielä enemmän avoautoilun tunnelmaa. Myös katon sivutuet saa irrotettua. Sähköisesti toimiva kangaskatto on saatavissa kolmena eri värinä; sininen, punainen tai musta.

smartin moottori on 3-sylinterinen bensakone, joka on saatavissa vapaastihengittävä (71 hv) tai ahdettuna (90 hv). Koeajoimme vaparimallin, joka tarjoaa 52 kW (71 hv) ja 91 Nm. Moottorin pariksi voi valita joko manuaalin tai uuden Twinamic-automaatin. Koeajettu Twinamic-kaksoiskytkinvaihteisto on toki kätevä ja helppo kaupunkiajossa, mutta ihan moitteeton se ei ole. Meno ei ole aina yhtä pehmeää kuin perinteisellä automaatilla. Välillä liikkeelle lähdössä piti kaasupoljinta painaa syvemmälle ennenkuin auto reagoi komentoon, ja sitten lähdettiin liikkeelle pienen nykäyksen siivittämänä. 3-sylinterinen on kuitenkin mukavan taloudellinen. Yhdistetty kulutus on 4,3 l/100km ja CO2-päästöt 99 g/km.

Jos ajaa etupäässä kaupungissa, eikä ole isompaa perhettä kuljetettavana, on smart loistava valinta. Tämä cabrio tuo mukavan lisän kesäautoiluun, mutta Suomen arvoituksellinen kesäsää jättää avoautoilun melko vähiin. Valinta saattaisikin olla ennemmin kovakattoinen malli, mikä merkitsisi myös 4000 euron säästöä. smart fortwo-malliston hinnat alkavat 15 668,54 eurosta. cabriosta joutuu pulittamaan vähintään 19 834,76 euroa.