Aina siitä lähtien, kun Peugeot esitteli 205 GTI:n vuonna 1984, on GTI-malleilta osattu odottaa hyvää suorituskykyä ja ajamisen hauskuutta. Uusimpana tulokkaana tätä historiaa jatkaa Peugeot 308 GTI, eikä se petä odotuksia.

Peugeotin moottoriurheilusta vastaava Peugeot Sport on osallistunut auton kehitystyöhön. Sen vastuulla on ollut jousituksen säätäminen, moottorin virittäminen, pakoputkiston optimointi, ja vaihteiston sekä Torsen-luistonrajoittimen muokkaaminen vastaamaan urheilullista ajoa. Kokonaisuutena Peugeot 308 GTI tuntuu varsin tasapainoiselta. Se tarjoaa hyvän suorituskyvyn, erinomaiset ajo-ominaisuudet, ja ennen kaikkea sitä ajamisen hauskuutta, mitä GTI-mallilta kaipaa.

308 GTI:n moottori aiheuttaa pienen yllätyksen, sillä konepellin alta löytyy vain 1.6-litrainen voimanpesä. Nykyaikaisen ahtamistekniikan ansiosta, tämä turboahdettu nelisylinterinen tarjoaa kuitenkin yllättävän paljon tehoa. Sitä valmistetaan kahtena tehoversiona; 250 tai 270 hevosvoimaa. Suomeen tuodaan vain tehokkaampaa painosta. Sen avulla 308 kiihtyy satasen vauhtiin parhaimmillaan 6,0 sekunnissa. Huippusuorituskyvyn lisäksi moottori tarjoaa ajonautintoa runsaan väännön ansiosta. Huippuvääntö on 330 Nm, joka on käytettävissä todella laajalla kierrosalueella, välillä 1900-5500rpm. Tämä parantaa selvästi auton käyttömukavuutta arkiajossa. Pieni litratilavuus auttaa pitämään kulutuksen kohtuullisena, tai ainakin jos kuljettajalta löytyy malttia ajaa hetki tasakaasulla. Auton yhdistetty kulutus on 6,0 l/100km ja CO2-päästöt 139 g/km.

Kun perheauton koriin laitetaan näin tehokas moottori, pitää myös muut ominaisuudet päivittää vastaamaan kasvaneita tehoja. Peugeot 308 GTI:ssä on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto, jonka hammasrattaat ja akselisto on vahvistettu kestämään moottorin tuottama vääntö. Vaihteistoon on yhdistetty lukollinen Torsen-tasauspyörästö parantamaan kaarreajo-ominaisuuksia ja tehostamaan kiihdytyksiä. Jotta jarrutustehoa löytyy myös vauhdikkaaseen ajoon, on 308 GTI:ssä edessä 4-mäntäiset jarrusatulat ja 380-milliset jarrulevyt. Takana jarrutehoa tarjoavat 4-mäntäsatulat ja 268-milliset levyt. Näyttävänä yksityiskohtana punaisissa jarrusatuloissa on valkoiset Peugeot Sport –tekstit.

Auton jousitusta ja iskunvaimennusta on jäykennetty, ja ohjaustehostusta on säädetty, jotta ajotuntuma olisi mahdollisimman tarkka. Pienikokoisen ohjauspyörän ja nopean ohjauksen ansiosta kuljettajalle välittyy koko ajan tarkka tuntuma tiehen. Vaikka auto on säädetty sopimaan vauhdikkaaseen ja aktiiviseen ajoon, toimii se yhtä hyvin päivittäisessä arkiajossa. Alusta on toki jäykempi kuin vakiomallissa, mutta siitä huolimatta se ei ole epämukava.

Ulkoisesti Peugeot 308 GTI:n tunnistaa paitsi punaisista jarrusatuloista, myös pakoputkiston näyttävän kokoisista ulostuloista. Keulan ilme on jopa yllättävän rauhallinen, eikä sen perusteella arvaisi kuinka suorituskykyinen laite on kyseessä. Toki tarkimmat huomaavat myös pienet GTI-logot auton perässä ja etulokasuojissa. Autoon on tarjolla kuusi eri ulkoväriä, sekä tämä näyttävä puna/musta-kaksoisväritys.

Peugeot 308 GTI:n lähtöhinta on 41 909,73 euroa. Hintaero muuhun 308-mallistoon on siis melko iso, mutta toisaalta GTI-mallissa on kaksi autoa yhdessä. Se on tiloiltaan perheauto, mutta suorituskyvyltään urheiluauto.