Elimistö kuluttaa päivässä noin 2,5–3 litraa vettä normaalien elintoimintojen mukana. Tämä vedenkulutus pitää muistaa myös paikata, jotta elimistö säilyy terveenä. Ei kannata luottaa pelkkään janontunteeseen, sillä ihminen alkaa tuntea janoa vasta kun elimistön nestevajaus on jo 0,8–2 % kehon painosta.

Vedellä on tärkeä rooli koko elimistön toiminnassa:

Aivot

Aivokudos sisältää 85 % vettä. Jos nestetasapainosi heilahtelee, alkaa se näkyä ja tuntua mm. keskittymiskyvyn heikkenemisenä tai päänsärkynä. Tämä johtuu siitä, että nestevajaus aiheuttaa aivojen energiatuotannon laskua. Tutkimukset ovat osoittaneet että vain 1-2% nestetasapainon lasku alentaa yksilön keskittymiskykyä merkittävästi.

Iho

Iho koostuu 70 prosenttisesti vedestä. Osa kehomme vedestä katoaa päivittäin ihon läpi haihtumalla. Jos et juo tarpeeksi korvataksesi kehon menetettyä nestettä, iho tuntuu kuivalta. Kosteusvoiteet saattavat auttaa, mutta paras ratkaisu on tarttua vesilasiin ja kosteuttaa ihoa sisältäpäin.

Solut

Jokainen kehosi solu vaatii vettä toimiakseen. Keskimäärin ihminen koostuu 50%-70% vedestä. Tästä kaksi kolmasosaa kulkeutuu soluissa. Jos kehossa ei ole tarpeeksi vettä, solut eivät pysty tekemään tehokkaasti sitä, mihin ne on tarkoitettu, kuten kuljettamaan ravintoaineita.

Sydän

Sydän koostuu 77 prosenttisesti vedestä. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että riittävä nesteytys voi parantaa sydämen toimintaa ja vähentää sydänsairausten riskiä.

Veri

95 % verestä on vettä. Vesi kuljettaa välttämättömiä ravintoaineita kehosi soluihin sekä poistaa niistä kuona-aineita. Nestevaje häiritsee kehon verenpaineen säätelymekanismia, mikä saattaa johtaa kohonneeseen verenpaineeseen.

Munuaiset

Munuaisten tehtävänä on poistaa kehosta veteen liuenneita kuona-aineita. Jos kehossa ei ole tarpeeksi nestettä, kuona-aineita ei poistu tehokkaasti, mikä saattaa vahingoittaa munuaisia. Iso-Britannian kansallisen munuaistutkimussäätiön the National Kidney Research Foundationin mukaan kahden vesilitran juominen päivässä voi auttaa ehkäisemään munuaiskiviä.

Maksa

Maksan tehtävänä on muuntaa kehon rasvaa energiaksi. Jos nestettä on liian vähän elimistössä, joutuu maksa joutuu avustamaan munuaisia niiden tehtävässä. Tämän seuraksena keho alkaa kerätä liikarasvaa, jonka maksa olisi polttanut mikäli käytössä olisi ollut riittävästi vettä.

Keuhkot

Keskimäärin ihminen menettää puolesta litrasta yhteen litraa vettä päivässä ainoastaan hengittämällä. Keuhkot koostuvat 80 prosenttisesti vedestä. Jotta ne voisivat vastaanottaa happea ja poistaa hiilidioksidia tehokkaasti, niitä on kosteutettava jatkuvasti. Nestevaje voi tehdä myös hengittämisestä vaikeampaa. Jos keho joutuu taistelemaan nestevajausta vastaan, alkaa se tuottamaan histamiinia, joka tukkii keuhkojen hiussuonet. Tämä vähentää nestehukkaa, mutta vaikeuttaa hengittämistä.

Luusto

Luut koostuvat noin 22 prosenttisesti vedestä. Vesi on välttämätöntä myös nivelten kitkattomalle liikkeelle. Rustokudos luiden päissä pitää sisällään vettä, mikä helpottaa nivelten liikkeitä. Kun vastakkaiset nivelpinnat ovat kosteita, ne liukuvat pehmeämmin toisiaan vasten.

Lähde: Eden Springs