Jos haluaa optimoida samppanjan maun, samppanja-asiantuntija, Master of Wine Essi Avellan suosittelee valitsemaan magnum-pullon. Hän itse suosii magnumia sen hienostuneemman maun, juhlavuuden ja riittoisuuden takia.

”Magnum-pullossa samppanjan maku tulee paremmin oikeuksiinsa kuin 0,75 litran pullossa. Pääsyy magnumin maun ylivertaisuuteen on pullon puolet pienempi happimäärä suhteessa sen sisältämään samppanjaan, onhan molemmilla pulloilla samankokoiset kaulat. Magnum-pullossa samppanjalla on merkittävästi vähäisempi taipumus oksidoitua” Essi Avellan perustelee eroa.

Magnumin makua parantaa myös samppanjan toinen käyminen, joka tapahtuu vähäisemmän hapen takia myöhemmin ja keskimäärin kahdeksan päivää pidempään kuin perinteissä pullossa.

Master of Wine Essi Avellan muistuttaa kiinnittämän huomiota myös samppanjan tarjoiluun:

  • Ennen tarjoilua jäähdytä samppanjaa muutaman tunnin ajan jääkaapissa – ei kuitenkaan pakastimessa.
  • Jäähdytyksen voi tehdä myös tyylillä laittamalla pullo samppanja-cooleriin, joka täytetään jäillä ja kylmällä vedellä. Siinä samppanja jäähtyy noin puolessa tunnissa. Ihanteellinen lämpötila on usein kahdeksan astetta, jolloin juoman aromit pääsevät oikeuksiinsa.
  • Kuivattu pullo suunnataan poispäin ihmisistä 45 asteen kulmassa. Samalla, kun korkin päällä oleva sidelanka kierretään auki, korkkia pidetään paikoillaan peukalolla. Kun lanka on saatu auki, otetaan tukeva ote korkista ja kierretään pulloa – ei korkkia. Korkin liikettä hidastetaan niin, että paine työntää sen vähitellen ulos.
  • Oikeanmuotoisessa lasissa sekä samppanjan kuplat että maku pääsevät oikeuksiinsa. Ihanteellinen lasi on suunniteltu varta vasten samppanjalle. Laakean lasin sijaan kannattaa suosia riittävän suurikokoista tulppaaninmallista lasia.
  • Kun samppanjan kaataa lasiin varovasti valuttaen, se säilyttää kuplansa paremmin. Pidä lasia kiinni varresta, jotta käden lämpötila ei lämmitä juomaa.

Essi Avellanin mukaan Winston Churchill on kiteyttänyt asian osuvasti: ”magnum on hyvä pullokoko kahdelle herrasmiehen lounaalle, silloin kun toinen ei juo.”