Auton nimellä on iso vaikutus siihen millainen mielikuva siitä syntyy. Varsinkin, jos autoa ei ole vielä nähnyt, saati sitten ajanut. Autonvalmistajien kannalta olisi ehkä turvallisinta laittaa auton tyyppimerkinnäksi pelkkä numerosarja, mutta kyllä hyvin valittu, osuva nimi tuo aivan erilaista mielikuvaa autosta haaveileville ja tunnelmaa auton omistajille. On aivan eri asia sanoa että ajaa Mustangilla kuin vaikka 76B:llä.

Eläinten nimet toimivat loistavasti myös autojen kohdalla. Hyviä esimerkkejä ovat mm. Viper, Barracuda, Stingray. Tosin sen kanssa pitää olla tarkkana minkä eläimen valitsee. Esimerkiksi Dodge Super Bee kuulostaa hyvältä, mutta Datsun B210 Honey Bee ei aiheuta aivan samaa fiilistä.

Tässä kymmenen poimintaa. Amerikkalaiset jylläävät tällä listalla, mutta on mukana onneksi pari eurooppalaistakin.

Jeep Wrangler

2011 Jeep Wrangler Call of Duty¨ Black Ops EditionJeep Cowboy on kuin tehty kulkemaan siellä missä kestopäällyste loppuu ja erämaa alkaa. Miehille, jotka haluavat kulkea, tai ainakin ajaa omia polkujaan. Jeep Wrangler ei ole kaikkein kauneimpia autoja, mutta nimi kuulostaa hyvältä ja sopii tälle erämaiden kulkijalle.

Skoda Superb

Skoda Superb 2016Skoda Loistava. Voisiko parempaa nimeä autolle antaa, varsinkin kun nimellä löytyy myös sopivasti katetta. Ehkä Skoda Superb ei ole kaikkien unelma-auto, mutta monen perheautoilijan toiveet se täyttää loistavasti.

Shelby AC Cobra

Shelby Roadsters Display, Venice, CA, 1963AC Cobra – nimi kuulostaa yhtä jännittävältä kuin miltä auto näyttää. Auton alkuperäinen nimi oli AC Ace, jota brittiläinen AC Cars valmisti 6-sylinterisellä, 2-litraisella moottorilla varustettuna. Kun Carroll Shelby sai auton käsiinsä, vaihtoi hän ensitöikseen moottoriksi amerikkalaisen V8:n. Tehokas moottori, kevyt kori ja takaveto alkoivat kuulostaa yhtä pelottavalta yhdistelmältä kuin auton uusi, pistävän uhkaava nimi.

Buick Roadmaster

Buick RoadmasterMikä olisi päheämpi nimi autolle kuin Buick Roadmaster. Tällä päälliköllä oli myös rahkeita komealle nimelleen. Roadmaster oli paitsi näyttävä, myös mittojen puolesta varsinainen päällikkö. Mallisukupolvesta riippuen kokonaismitat vaihtelivat, mutta pituutta malleilla oli yleensä noin 5,5 metriä. Buick Roadmastereita valmistui seitsemää eri mallisukupolvea aina 1930-luvulta 1950-luvun loppupuolelle asti. Autoa valmistettiin 2- ja 4-ovisena, sekä avona. Nimi teki lyhyen comebackin 1990-luvulla farkkumallin yhteydessä, mutta siinä ei ollut enää samaa nostetta kuin aikaisemmissa malleissa.

Ford F-150 Raptor

Ford F-150 Raptor 2017Ford F-150 pick-up-malliston häijyin versio on saanut yhtä häijyn nimen. Ford Raptor kuulostaa siltä että se syö pikkuautoja aamupalaksi, ja siltä tämä hirviö vähän myös näyttää. Muiden autoilijoiden pelottelun lisäksi Ford Raptor on kuin tehty möyhimään hiekka-aavikoilla. Autossa oli aikaisemmin käytössä yli 400-hevosvoimaa tarjoava V8-moottori, mutta 2017 painokseen on tulossa 3.6-litrainen EcoBoost-moottori, jonka Ford lupaa tuottavan jopa enemmän tehoa.

Lamborghini Diablo

Lamborghini Diablo Roadster 1996Paholainen ei ehkä sovi jokaisen tuotteen nimeksi, mutta kun kyseessä on V12-moottorilla varustettu italialainen urheiluauto, ei parempaa nimeä voisi keksiä. Lamborghini Diablo-malleja valmistettiin 90-luvulla vajaa 3000 kappaletta. Autoa valmistettiin myös avoversiona, joista pari päätyi myös Suomeen.

Buick Park Avenue

Buick Park Avenue 2000Buick onnistui hyvin tämän edustusauton kohdalla, sillä ei voi väittää etteikö Buick Park Avenue –nimi kuulosta ylelliseltä. Sen kuullessa tulee heti mielikuva edustusautosta keskellä Manhattania, mikä tietysti on tarkoituskin. Buick Park Avenue oli neliovinen edustusauto, jota valmistettiin Yhdysvalloissa vuosina 1990-2005. Nimi oli käytössä myös Kiinan markkinoille suunnatussa mallissa, jota valmistettiin vuosina 2007-2012.

Jensen Interceptor

Jensen InterceptorInterceptor-nimestä tulee heti mieleen torjuntahävittäjä. Ja se ei ole yhtään huono asia, kun kyseessä on tehokkaalla moottorilla varustettu GT-malli. Jensen Interceptor-mallinimi esiintyi jo 50-luvulla, mutta varsinkin tämän vuosina 1966-76 valmistetun mallin kohdalla nimi on todella osuva. Jensen Interceptorissa oli iso, amerikkalainen V8-moottori, joten tehojakin löytyi vastaamaan auton itsevarmaa nimivalintaa.

Maybach Zeppelin

Maybach ZeppelinMaybach Zeppelin kuulostaa niin mahtavalta ettei tiedä kulkeeko se maantiellä vai ilmojen halki. Kyseessä oli V12-moottorilla varustettu loistoauto, jota Maybach yhtiö valmisti 1930-luvulla. Nimiyhdistelmä saattaa kuulostaa erikoiselta autossa, mutta ilmailun puolella yritykset liittyivät läheisesti toisiinsa. Maybach nimittäin valmisti alkujaan moottoreita Zeppelin-ilmalaivoihin.

Dodge Viper

Dodge Viper GTS 2002Dodge kyy. Nimi iskee lujaa, ja auto puree vielä kovempaa. Auton keulassa on jopa vähän käärmemaista muotoa. Nimi kuulostaa ja näyttää kirjoitettuna yhtä hyvältä kuin autokin, joten täyden kympin valinta.