Taloustutkimus on selvittänyt toista kertaa suomalaisten näkemyksiä eri oluttyyppien sopivuudesta jouluruokien kanssa.

Kyselyssä selvitettiin sopivaa olutvalintaa kahdeksalle eri jouluruoalle. Suomalaisten suosikkiolut jouluruokien kanssa on vaalea lager. Eniten vaaleaa lageria yhdistettiin graaviloheen (53 % vastaajista) ja kalkkunaan (52% vastaajista), mutta myös juureslaatikoiden, rosollin, juustojen ja lipeäkalan kanssa juomaksi valittiin useimmin vaalea lager.

Kuitenkin kinkun seuraksi valittiin kaikkein mieluiten tumma lager. Tumman lagerin suosio kinkun ensisijaisena palanpainikkeena on pitänyt ja suosio on vain kasvanut. Vuonna 2016 suomalaisista yli puolet (58 %) nauttii joulukinkun kanssa mieluiten tumman lagerin, kun vuonna 2015 näin teki hieman alle puolet (46 %).

Suklaan pariksi sopii parhaiten porter tai stout. Tätä mieltä on 26 % suomalaisista. Vehnäolut ja IPA tai APA yhdistetään vielä melko harvoin perinteisten jouluruokien kanssa. Joka viides kyselyyn vastaaja oli sitä mieltä, että vehnäolut sopii parhaiten yhteen kalkkunan kanssa.

Olut on kuulunut suomalaisten joulupöytään jo vuosisatoja. Suomalaisen joulupöydän ruokalajit ovat vaativia esimerkiksi viinille, mutta olut sopii niiden kanssa yhteen mainiosti. Kyselyn mukaan suomalaisista yli 60 prosentilla on olutta tarjolla joulupöydässä. Reilu kolmannes (36 %) vastaajista sanoo, ettei olut kuulu heidän joulupöytäänsä.