Välimerellinen ruokavalio vähentää sydänkohtauksen riskiä

European Heart Journal -lehdessä julkaistu tuore tutkimus antaa jälleen lisätukea tiedolle, jonka mukaan välimerellinen ruokavalio vähentää sydänkohtausten ja aivoverenkiertohäiriöiden riskiä. Ehkä pienenä yllätyksenä voidaan todeta, että vähemmän terveellinen läntinen ruokavalio ei toisaalta näyttänyt lisäävän sydäntapahtumia.

Tutkimuksessa oli mukana 15 000 potilasta, jotka kaikki sairastivat sydän- ja verisuonitautia, ja olivat iältään keskimäärin 67-vuotiaita. Tutkimuksessa seurattiin potilaiden ruokailu- ja juomistottumuksia. Osallistujilta kysyttiin heidän ruokatottumuksiaan koskien lihaa, kalaa, valmisruokaa, viljatuotteita, vihanneksia, hedelmiä, makeisia, sokeroituja juomia, uppopaistettuja tuotteita sekä alkoholia.

Vajaa neljä vuotta kestäneen seurannan aikana melkein 1 600 potilasta, eli yli kymmenen prosenttia sai sydäninfarktin, aivoverenkiertohäiriön tai menehtyi. Tutkijat havaitsivat, että jokainen mittayksikkö välimerellisiä ruoka-aineita vähensi seitsemän prosenttia sairastumis- tai menehtymisriskiä.

Vastaavasti epäterveellisiksi katsotut ruoka-aineet eivät näyttäneet lisäävän sairastumisriskiä. Positiivia tuloksia voidaan siis saavuttaa yhdistelemällä länsimaista ja välimerellistä ruokavaliota. Tutkimuksen tuloksena huomautetaan, että sydänpotilaita tulisi kannustamaan siirtymään enemmän terveellisiin ruokavalintoihin kuin pelkästään välttämään epäterveellisiä ruoka-aineita.