Työympäristöjen asiantuntija Martela on koonnut vinkkejä parempaan työhyvinvointiin. Näillä pienillä mutoksilla voi olla iso vaikutus. Kannattaa kokeilla!

Vaihtele työskentelyasentoa päivän aikana

Älä vietä koko työpäivää samassa asennossa. Jos sinulla on esimerkiksi mahdollisuus käyttää sähkösäätöistä pöytää, käytä sitä vähintään puolet työpisteajasta seisomakorkeudella. Myös istuessa on tärkeä vaihdella asentoa. Välillä voi nojailla rennommin taakse, välillä istua ryhdikkäämmin.

Pidä taukoja, sillä virkeänä olet tehokkaampi

Vaikka olisi kuinka kiire, niin taukojen pitäminen kannattaa siitä huolimatta. Pieni tauko ja aivojen lepuutus keskittymistä vaativasta työstä maksavat itsensä takaisin parantuneena työvireenä.

Vaihda hiirikättä – kuormita välillä myös heikompaa kättäsi

Yksipuolinen hiiren käyttö voi rasittaa vahvempaa kättä mailapelien tavoin. Hiiri kannattaakin vaihtaa heikommalle kädelle. Siihen tottuu yllättävän nopeasti.

Liiku palavereissa – hyödynnä tuolin keinuvaa tai pyörivää liikettä

Palavereiden aikana saattaa herkästi jumiutua yhteen istuma-asentoon. Kannattaa välillä hakea pientä vaihtelua istuma-asennolle. Tai jos palaverituoleissa on keinuva tai pyörivä liike, hyödynnä niitä. Palavereissa on myös syytä pitää pieni jaloittelutauko kerran tunnissa. Voi kokeilla myös tehokasta seisomapalaveria.

Live-kohtaamiset sähköpostin sijaan

Käy kahviautomaatilla tai jää lukemaan sähköposteja keskeiselle paikalle sijoitetulle sohvalle. Näin kohtaat työtovereitasi ja moni asia tulee hoidettua lähes huomaamatta, sähköpostia kuormittamatta. Samalla saat henkilökohtaisten kohtaamisten kautta piristystä päivääsi.

Käytä rauhallista tilaa keskittymistä vaativien töiden tekemiseen

Jos työpaikalta löytyy kirjasto tai muu vastaava rauhoitettu tila, käytä sitä keskittymistä vaativien töiden tekemiseen. Laita puhelin äänettömälle ja varmista, ettei sähköpostisi hälytä saapuvista viesteistä. Näin saat keskittymistä vaativan työn hoidettua huomattavasti lyhyemmässä ajassa ja tehokkaammin, kuin tilassa, jossa työlle tulee keskeytyksiä.

Liiku ja lepää vapaa-ajalla

Sopiva määrä liikuntaa ja lepoa vapaa-ajalla sekä terveellinen ruokavalioa antavat virtaa ja pirteyttä myös työhön.

Työpaikallakin voi jumpata

Kevyt taukojumppa voi kummasti nostaa työvirettä. Työpaikallekin voi hankkia jumppapallon, tasapainolaudan tai vaikkapa käsipainot, joita voi käyttää työskennellessä.

Tarkista näkösi ja näyttösi

Heikentynyt näkö kuormittaa jatkuvasti silmiä ja aivoja. Tämä puolestaan saattaa huomaamatta johtaa niska- ja hartiasärkyihin. Oikeatehoiset silmälasit sekä näyttöpäätteen riittävä kirjainkoko poistavat turhaa jännitystä ja vapauttavat aivokapasiteettia turhalta rasitukselta.