BMW:n 7-sarjalainen ei ole kaikista huomaamattomin kulkupeli. Jopa Etelä-Suomen harmaassa talvikelissä auto näyttää juhlavalta. Ja jos pelkkä ulkonäkö ei vielä herätä tarpeeksi huomiota, niin viimeistään auton fyysinen koko kyllä huomataan.

Venytetty Lang-malli

7-sarjan perusmalli on 5,1-metrinen. Tämä L-malli on vielä 14cm pidempi. Lisäsentit huomaa varsinkin takapenkille siirtyessä. Takaovi on valtavan kokoinen ja takapenkillä jalkatilaa riittää myös todella isoille kengille. Takapenkille voisi jäädä pidemmäksikin aikaa mutta nyt jo etupenkki kutsuu. Tälle koeajolle olisi pitänyt ehkä varata kuljettaja mukaan niin olisi itse voinut vain nauttia olostaan takapenkillä.

Venytetty 7-sarjalainen ei sovi kovin ujolle kuskille, sillä autolla on hankala liikkua huomaamatta. Tosin Lang-mallilla matkustaessan auton omistaja tai firman johtaja istuisi tietysti takapenkillä. Jos siis ajaa yksin Lang-mallilla niin ehkä kaikki luulevat että on vain autonkuljettaja, ja saa näin helpommin kanssa-autoilijoiden hyväksynnän autovalinnalleen.

Ehkä muiden autoilijoiden kateellisuutta vähentää entisestään vielä se, että ison bensamoottorin sijaan auto onkin varustettu hybriditekniikalla. Tällä BMW 740Le -mallilla voi siis saapua paikalle lähes äänettömän hiljaisesti, vain sähkömoottorin avustamana.

Hybridi

Jos muistelee vanhoja 7-sarjan mallinimiä, saattaa pelkän BMW 740Le -tyyppikilven perusteella herätä ajatus, että autossa olisi ehkä V8-kone, tai vähintään 6-sylinterinen. Vaan ei. Tämän hybridin on tarkoitus olla myös taloudellinen, joten noiden mahtimoottoreiden sijaan autossa on ehkä hieman yllättäen vain 2.0-litrainen, nelisylinterinen voimanlähde. Vaikka iskutilavuudesta ja sylintereistä on nipistetty, ei suorituskyvystä tarvitse silti luopua.

Bensamoottori tarjoaa tehoa 190 kW (258 hv) ja vääntöä 400 Nm. Auto jaksaa siis liikkua mukavasti jo pelkällä polttomoottorilla. Sen parina on vielä 70 kW (95 hv) ja 250 Nm tuottava sähkömoottori, joka on integroitu 8-nopeuksisen Steptronic-automaattivaihteiston yhteyteen. Järjestelmän yhteenlaskettu huipputeho on 240 kW (326 hv) ja vääntö 500 Nm. Tarvittaessa 740Le xDrive kiihtyy satasen vauhtiin 5,3 sekunnissa. Ja kun autossa on xDrive-neliveto, pääsee voimaa hyödyntämään myös talvikeleissä.

Suorituskykyä riittää, joten auton iPerformance-nimi on hyvin ansaittu. Vaan miten on taloudellisuuden laita? Ainakin virallisten lukujen valossa näyttää varsin hyvältä. 740Le xDrive-mallin yhdistetty kulutus on 2,4 l/100km ja CO2-päästöt 54 g/km. Käytännössä kulutus riippuu täysin sähkömoottorin käyttöasteesta. Miten enemmän ajaa bensamoottorilla, sitä suuremmaksi polttoaineen kulutus luonnollisesti kasvaa. Iso auto kun ei liiku pelkällä tahdonvoimalla, vaikka moottori olisikin vain nelisylinterinen.

Lisää virtaa…

Onneksi auto on pistokehybridi, eli auton voi ladata ulkoisesta virtalähteestä. Jos vain parkkipaikalta löytyy pistoke, ja kuljettajalla hieman viitseliäisyyttä laittaa piuha kiinni, voi ajon aloittaa aina täysillä akuilla. Täydellä latauksella on mahdollista ajaa lähes 40 kilometriä pelkällä sähköllä. Käytännössä ajomatka sähköllä jää lyhyemmäksi, sillä harvoin pääsee ajamaan ihanneolosuhteissa. Bensamoottori käynnistyy herkästi heti, kun tarvitaan vähän reippaampi kiihdytys tai ajonopeus nousee kovemmaksi.

Jos haluaa ajaa mahdollisimman pitkään pelkällä sähkömoottorilla, voi valita MAX eDrive-tilan. Näin voi maksimoida sähkömoottorin käytön lyhyellä ajomatkalla, jos tietää että auton saa heti kohta uudelleen lataukseen. Jos vastaavasti haluaa säästää virtaa esim. kaupunkiajoa varten, on valittavissa myös Battery Control -ajotila. Silloin sähkömoottori toimii pääasiassa vain generaattorina ja lataa akkua ajon aikana, kunnes toivottu akuston varausaste on saavutettu.

Edullisempi mutta ei ihan halpa

Pienten päästöjensä, ja sitä kautta kohtuullisen autoveron ansiosta hybridi on 7-sarjan selvästi edullisin malli. Tosin silti auto taitaa jäädä haaveeksi meille normiautoilijoille. Normipituisen ja takavetoisen 740e iPerformace -mallin lähtöhinta on 110 000 euroa. Tämä venytetty, nelivetoinen BMW 740Le xDrive on hieman kalliimpi 125 000 euron lähtöhinnallaan. Toisaalta jos hintoja vertaa 7-sarjan edullisimpaan dieselmallin (730d xDrive 131 000 eur) ja bensamalliin (740Le xDrive 156 000 eur), alkaa uusi hybridiversio kuulostaa jo edulliselta.