Avoauto on parhaimmillaan aurinkoisena kesäpäivänä. Suomessa vain valitettavasti kesä ei aina merkitse kesäistä säätä; Ikinä ei tiedä sataako vai paistaako. Jos autolla ajaisi vain hellepäivinä, ei tarvitsisi edes ajopäiväkirjaa vaan kahden käden sormet riittäisivät vallan hyvin päivien muistiin merkitsemiseen. Onko siis avoauto täysin tarpeeton kapistus Suomessa? Ei suinkaan. Varsinkaan, jos menopelinä sattuu olemaan BMW 440i Cabrio!

Viileät kelit ei haittaa…

Vaikka aina ei voisi ajaa katto alhaalla, ei avoauto silti käyttämättä jää. Nykyään avoautojen kattoratkaisut ovat sen verran kehittyneitä, että autolla voi hyvin ajaa myös talvella. Vielä jos kangaskaton sijasta autossa on avattava kovakatto, kuten tässä BMW 4-sarjan Cabriossa, sopii se erinomaisesti ympärivuotiseen ajoon.

Eikä avoautoilukaan vaadi välttämättä hellekelejä. Toki se on miellyttävämpää auringon porottaessa taivaalta, mutta eivät viileät säät sitä kokonaan estä. Kyse on vain sopivista varusteista. Joko kuljettaja laittaa hanskat käteen ja pipon päähän, tai hyödyntää auton tarjoamia mahdollisuuksia.

Avoauto näyttää parhaimmalta katto alhaalla ja sivuikkunat laskettuna. Silloin tosin matkustamossa käy melkoinen viima, joten sitä ei voi suositella kuin hyvin hitaisiin ajonopeuksiin, ja niihin paljon puhuttuihin hellekeleihin. Sivuikkunat nostamalla saa jo hyvin estettyä pahimmat ilmapyörteet. Vielä jos asentaa tuulisuojan paikalleen takapenkin kohdalle, saa etupenkit eristettyä omaksi poteroksi, jossa ei viime pääse pahemmin häiritsemään. Sitten vielä puhallus osoittamaan kohti jalkatilaa ja penkinlämmittimet päälle, niin jo alkaa etupenkillä tarjeta.

Matkustusmukavuutta voi lisätä entisestään lämmitettävän ohjauspyörän ja niskalämmittimen avulla. Nimensä mukaisesti niskalämmitin puhaltaa penkin niskatuessa olevan ilmakanavan kautta lämmintä ilmaa niskan ja hartian alueelle, mikä lämmittää yllättävän tehokkaasti viileänä päivänä. Ja lämmitettävä ohjauspyörä toimii hyvänä selityksenä sille miksi avoauton kuljettaja puristaa tiukasti rattia molemmilla käsillään…

Vähän tehokkaampi painos

BMW 4-sarjan Cabrioon on tarjolla tehokkaita ja vielä vähän tehokkaampia moottorivaihtoehtoja. Malliston muodostavat 420i (184 hv), 430i (252 hv) ja 440i (326 hv) -bensamoottorit sekä 420d (190 hv) ja 435d (313 hv) -dieselit. Kaikkien moottoreiden parina on 8-portainen automaattivaihteisto, ja tehokkaampien moottoreiden yhteydessä myös xDrive-neliveto.

Taloudellisin vaihtoehto on 420d. Sen yhdistetty kulutus on 4,4 l/100km ja CO2-päästöt 116 g/km. Tämä koeajettu BMW 440i Cabrio on vähän janoisampi (6,8 l/100km), mutta myös aika paljon vauhdikkaampi hiustenkuivatin. 3.0-litrainen turboahdettu bensiinimoottori kiidättää auton satasen vauhtiin parhaimmillaan 5,4 sekunnissa. Avoautoillessa riittäisi vähän vaatimattomampikin suorituskyky, mutta ei urheilullisesta suorituskyvystä haittaakaan ole.

Malliston hinnat alkavat 61 631 eurosta. BMW 440i Cabrion lähtöhinta on 84 278 euroa. Varustelutasot ovat Business, Sport, Luxury ja M Sport. Lisävarusteilla voi auton ominaisuuksia muokata haluttuun suuntaan. Jos BMW 4-sarjan Cabrio ei jo sinällään herätä tarpeeksi huomiota, voi autoon valita näyttävän Individual-ulkovärin ja M Performance -osia, kuten hiilikuitu etuhelman, peilinkuoret tai vähän miehekkäämmät soundit tarjoavan putkiston. Tosin samalla auton hinta kimpoaa aivan eri lukemiin. Tämän koeajetun mallin hinta lisävarusteinen nousi jo selvästi yli 100 000 euron.