Edge on Fordin vastaus isojen katumaastureiden luokkaan, ja tämä paremmin varusteltu Ford Edge Vignale pyrkii täyttämään myös premiumia kaipaavien tarpeet.

Amerikan Edge

Edge on lähtöisin Amerikasta ja sen myös huomaa. Auton ulkonäössä on selvästi amerikkalaista muhkeutta. Autossa on vakiona 20″ vanteet, mutta valtavien pyöränkaarien sisällä vanteet näyttävät lähinnä normaalikokoisilta. Keulalla huomion vie kohtuullisen leveä etusäleikkö sekä iso Ford-logo, joten auton merkki ei jää epäselväksi.

Takaapäin auton tunnistaa parhaiten leveästä takavalolistasta, joka on lähes koko auton levyinen. Vignale-mallissa on vakiona mukautuvat LED-ajovalot, joten autolla näkee liikkua myös syksyn pimeinä iltoina. Kaukovaloautomatiikka huolehtii lisävalaistuksesta pimeillä maanteillä, ja sadetunnistin kytkee pyyhkijät, kun sadepilvi osuu kohdalle. Talvea varten autossa on lämmitettävä tuulilasi sekä ohjauspyörä. Myös aktiivinen vakionopeudensäädin kuuluu vakiovarusteluun.

Täysikokoinen SUV

Amerikassa tämä 4,8-metrinen ja pari metriä leveä SUV mielletään vain keskikokoiseksi, mutta eurooppalaisella mittapuulla Ford Edge on ihan täysikokoinen katumaasturi. Auton koon huomaa myös kuljettajan paikalta käsin. Tuulilasi on kaukana kuljettajasta, mikä saa keulan näyttämään valtavan pitkältä. Yksi näyttävä yksityiskohta ovat konepellin pokkaukset, jotka tyylikkäästi osuvat kuljettajan silmään kuskin paikalta käsin.

Vaikka Edge on iso, niin ajossa auto kuitenkin ”kutistuu” nopeasti kuljettajan ympärillä. Mitoistaan huolimatta Edgen saa myös helposti parkkiin, mutta ei pysäköintitutkasta ja peruutuskamerasta haittaakaan ole. Tässä Vignale-mallissa on vakiona myös pysäköintiavustin, joka tekee pysäköinnin vielä helpommaksi. Lisävarusteena on saatavissa etukamera, jonka 180 asteen laajakulmakuva helpottaa paikoissa, joissa näkyvyys sivulle on rajattu.

Premium-varustelu

Auton varustelua voisi kuvailla sanalla kattava. Ford Edge Vignale -mallin vakiovarusteluun kuuluvat nahkaverhoilu, sähkösäätöinen kuljettajan penkki, audiojärjestelmä 8″ kosketusvärinäytöllä, navigointi ja avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä.

Ford Edge Vignalen matkustamo on paitsi tilava, myös mukavan hiljainen. Siihen vaikuttaa osaltaan aktiivinen melunvaimennus. Fordin Active Noise Control -järjestelmä käyttää kolmea auton sisätiloihin piilotettua mikrofonia, joiden avulla se havaitsee mahdollisen taustamelun, ja tuottaa audiojärjestelmän kautta taustamelun kumoavia ääniaaltoja. Näin mm. moottoriäänet on saatu kohtuullisen tehokkaasti hävitettyä matkustamon puolelta.

Ford Edge Vignale 2.0 TDCi PowerShift AWD

Suomeen tuotavat Edget on varustettu Fordin 2.0-litraisella TDCi Bi-turbodieselillä. Kaksoisahdettu diesel tarjoaa tehoa 210 hevosvoimaa ja vääntöä 450 Newtonmetriä. Moottorin jatkeena on kuusiportainen PowerShift-automaattivaihteisto sekä neliveto. AWD-nelivetojärjestelmä jakaa voimaa kaikille neljälle pyörälle ajotilanteen mukaan. Tarvittaessa moottorin vääntö voidaan jakaa etu- ja taka-akselin välillä 50/50-suhteessa.

Moottorin 450 Nm huippuvääntö on käytössä alakierroksilla, minkä huomaa selvästi ajossa. Moottoria ei tarvitse kierrättää, vaan paritonnia painava auto kiihtyy kohtuullisen kevyellä kaasulla. Aivan sporttiseksi ei menoa voi kuvailla, mutta dieselin suorituskyky riittää hyvin eri ajotilanteisiin. Ford Edge kiihtyy satasen vauhtiin 9,4 sekunnissa. Diesel on myös kohtuullisen taloudellinen. Auton yhdistetty kulutus on 5,9 l/100km ja CO2-päästöt 152 g/km.

Fordin yksi tunnusmerkki on hyvä ajettavuus. Edgen ohjaustuntuma ei pääse aivan samalle tasolle Mondeon kanssa, mutta katumaasturiksi ohjaus on kohtuullisen hyvä. Pienen miinuksen auto saa pintakovalta tuntuvasta jousituksesta. Kestopäällysteellä Edge menee pehmeästi, mutta hiekkatiellä kuopat välittyvät turhan terävästi matkustamoon.

Kilpailukykyinen hinta

Ford Edge Vignale 2.0 TDCi PowerShift AWD -mallin lähtöhinta on 67 086 euroa, joten hinta vaikuttaa varsin kilpailukykyiseltä. Autossa on tehokas ja taloudellinen diesel, neliveto ja automaattivaihteisto. Kun ulkonäkökin on kohdillaan ja tilaa riittää matkustamossa, niin mitä muuta enää premium-luokan katumaasturilta kaipaa.