Tila-auto hankitaan yleensä vain ja ainoastaan monikäyttöisten sisätilojen ansiosta. Ehkä kyytiin pitää mahtua isompi pesue, tai autolla kuljetetaan paljon tavaraa työn ja harrastusten parissa. Tämän auton kohdalla perusteet autovalintaan saattavat löytyä kuitenkin aivan muista ominaisuuksista. Ei siis kannata ihmetellä jos joku ajelee yksin tyhjällä tila-autolla, jos hänen menopelinään on Ford S-MAX Vignale 2.0 TDCi PowerShift AWD.

Ulkoisesti Vignale-mallin tunnistaa kuusikulmaisella kuvioinnilla varustetusta etusäleiköstä ja takahelmaan integroidusta tuplapakoputkistosta. Autoon on valittavissa yksilöllinen Vignale-metalliväri; Vignale Black (musta) ja Vignale Silver (tummanharmaa) kuuluvat vakiovarusteluun. Lisävarustelistalta löytyvät vielä Vignale Nocciola (tummanruskea) ja Vignale White (valkoinen). Autossa on vakiona 18-tuumaiset vanteet, ja ulkonäköä voi kohentaa vielä lisävarusteena saatavilla panoraama-lasikatolla, takaspoilerilla ja tummennetuilla takalaseilla.

Vignalen varustelu on muutenkin varsin kattava. Istuin on sähkösäätöinen ja verhoiltu todella pehmeällä premium-nahalla. Istuinmukavuus on loistava, ja autoon jäisi mielellään istumaan vielä perille pääsyn jälkeenkin. Lisävarusteena ovat saatavissa ilmastoidut etuistuimet hierontatoiminnolla. Matkustamon viihtyisyyttä lisäävät kosketusnäytöllä ja navigoinnilla varustettu, erinomainen äänentoistojärjestelmä, sekä automaattinen ilmastointi. Talvella autoillessa osaa arvostaa lämmitettävää ohjauspyörää ja polttoainekäyttöistä lisälämmitintä. Mukautuvat LED-ajovalot puolestaan valaisevat tehokkaasti tietä talven pimeydessä.

Ajamista helpottavat myös aktiivinen vakionopeudensäädin ja pysäköintiavustin, joka osaa pysäköidä tila-auton joko tasku- tai rinnakkaisparkkiin. Autossa on toki pysäköintitutkat apuna, jos homman haluaa hoitaa perinteisesti rattia pyörittämällä. Pysäköintikamera ja front split view -kamera ovat saatavissa lisävarusteena. Takaluukku toimii sähköisesti, ja sisältää myös handsfree-toiminnon. Tavaratilaa löytyy mukavat 700 litraa.

Ford S-MAX Vignale-malliin on tarjolla kolme loistavaa moottorivaihtoehtoa, joten ostaja ei voi tehdä huonoa valintaa. Ainoa bensakone on 2.0-litrainen, 240-hevosvoimainen EcoBoost, jonka parina on 6-nopeuksinen automaattivaihteisto. 2.0 TDCi -diesel on saatavissa joko 180- tai 210-hevosvoimaisena versiona. Dieseleiden yhteydessä vaihteistona on PowerShift-kaksoiskytkinvaihteisto.

Saimme koeajoon 180-hevosvoimaisen dieselin, joka on saatavissa myös AWD-nelivedolla varustettuna. Vaikka etuvedollakin pärjää hyvin, tuo AWD mukavasti lisää vakautta ajamiseen talven liukastamilla teillä. Ja kun koeajon aikaan lumipyry ylitti sopivasti Etelä-Suomen, oli nelivedosta apua myös auramaattomilla teillä ja parkkipaikoilla liikkuessa. Moottorin huippuvääntö on 400 Nm, joten voimaa riittää tarvittaessa myös reippaaseen liikkumiseen. Vaikka 2.0 TDCi on tehokas, on se silti kohtuullisen taloudellinen. Etuvetoisen mallin yhdistetty kulutus on 5,2 l/100km ja CO2-päästöt 134 g/km. AWD-mallin vastaavat lukemat ovat 5,8 l/100km ja 149 g/km. Tosin talviajossa pakkaskeleillä kulutus nousee väistämättä aika paljon isommaksi.

S-MAX Vignale -malliston hinnat alkavat 57 937 eurosta. AWD-mallin lähtöhinta on 60 606 euroa, ja tämän koeajetun yksiön kokonaishinta lisävarusteineen nousi jo 67 444 euroa. Se on aika kova hinta tila-autosta. Toisaalta S-MAX Vignale muistuttaa ominaisuuksiltaan jo enemmän edustusautoa kuin perinteistä perhekuljetinta.