Mercedes-Benzin E-sarjasta löytyy nyt myös maastokelpoinen versio, kun sedanin, farmarin, coupen ja cabrioletin lisäksi mallistosta löytyy myös korotetulla maavaralla varustettu All-Terrain.

Koriltaan All-Terrain vastaa pitkälti E-sarjan farkkua, mutta eroaa siitä muutamilla yksityiskohdilla. Tämän maastopainoksen tunnusmerkkejä ovat vakiosta poikkeavat etu- ja takapuskuri, mustat sivuhelmat ja isompi rengastus. Paremman maavaran ja helmoja suojaavien muoviosien ansiosta autolla uskaltaa ajaa myös kestopäällysteen ulkopuolella ilman että tarvitsee pelätä helmojen hiukkapesua.

Sopii myös kevyeen maastoiluun

Mersu ei ole kuitenkaan tyytynyt tekemään vain hiekkateille sopivaa korotettua farkkua, vaan on varustellut All-Terrain -mallin selviytymään myös haastavammista ajotilanteista. Autossa on vakiona mm. 4Matic-neliveto, Air Body Control -täysilmajousitus ja Dynamic Select -ajotilan valitsin.

Dynamic Select –valikosta löytyy erityinen maasto-ajoa varten suunniteltu All-Terrain -ajo-ohjelma. Se vaikuttaa mm. ilmajousituksen ja luistoneston toimintaan. Ilmajousitus nostaa autoa korkeammalle ja ESP:n sekä ASR-luistoneston reagointikynnystä on nostettu, jotta ne eivät aktivoidu yhtä herkästi kuin normiajossa. Auton näytölle voi valita myös All-Terrain -tilan, joka kertoo kaiken maastoajon kannalta tarpeellisen, eli kompassin, ohjauskulman, ilmajousituksen tason, lähestymis- ja jättökulmat sekä kaasu- ja jarrupolkimen asennot.

All-Terrain on vakiona 29mm korkeampi kuin E-sarjan farkku, ja ilmajousituksen ansiosta maavaraa voidaan korottaa vielä lisää. Järjestelmä säätää maavaraa automaattisesti valitun ajo-ohjelman mukaan. Esimerkiksi All-Terrain -ajotilassa maavaraa on korotettu vielä 20 mm. Lisäksi kuljettaja voi valita korkeimman tason myös keskikonsolista löytyvällä painikkeella. Autoa on mahdollista korottaa jopa 35 milliä, jos pitää nousta erityisen korkean kynnyksen yli.

Normaaliajossa auto tarjoaa varsin miellyttävän kyydin, sillä ilmajousitus on selvästi pehmeämpi kuin perinteiset teräsjouset. Liian pehmeäksi sitä ei voi kuitenkaan moittia. Ilmajousitus säätää sekä iskunvaimennusta että jousituksen jäykkyyttä automaattisesti ajotilanteen mukaan, ja jokaisen pyörän osalta erikseen. Iskunvaimennus pitää korin liikkeet hyvin hallinnassa myös mutkissa.

Tehokas ja taloudellinen diesel

All-Terrain -malliston perusmoottorina on E 220 d, joka on 4-sylinteriseksi dieseliksi mukavan ruudikas. Moottorin huipputeho on 194 hv ja vääntö 400 Nm. Voimaa riittää siis myös isomman kärryn kiskomiseen. Auton perään saa kytkeä jopa 2100 kiloa painavan perävaunun. Moottorin parina on 9-portainen automaatti, jonka toimintaa on säädetty Sport- ja All-Terrain -ajo-ohjelmia varten. Vaihteisto ei vaihda yhtä herkästi isommalle vaihteelle vaan sallii korkeammat kierrokset. Näin moottori reagoi herkemmin kaasupolkimeen ja suorituskyky on parempi. Suorituskyvyn lisäksi tämä nelisylinterinen diesel on myös mukavan taloudellinen. Auton yhdistetty kulutus on 5,1 l/100km ja CO2-päästöt 137 g/km.

MB E 220 d 4Matic All-Terrain -mallin lähtöhinta on 71 259,52 euroa. Hintaeroa E 220 d 4Matic -malliin on siis kymppitonni, mikä tuntuu aika isolta summalta. Toisaalta All-Terrain -mallin vakiovarusteluun kuuluvat mm. ilmajousitus, Avantgarde-paketti, navigointi, pysäköintitutkat ja -kamera, pysäköintiavustin ja 19” vanteet.