Mercedes-Benzin uusi GLC Coupe yhdistelee muotoja eri autoluokista, ja tekee sen yllättävän onnistuneesti. Jos katsoo vain auton yläosaa, niin sen viisto tuulilasi, loivasti laskeutuva kattolinja ja matalat ikkunat ovat tyypillisiä coupe-mallin ominaisuuksia. Vyötärölinjan alapuolelta auto on kuitenkin selvä katumaasturi; isot renkaat ja parempi maavara kielivät haluista liikkua myös muualla kuin asfalttiviidakossa. Näiden muotojen yhdistäminen samaan autoon kuulostaa hurjalta, mutta tulos on yllättävän tasapainoinen ja onnistunut.

Ulkomuodossa muskeleita

Vaikka lokasuojien kohdalla ei ole varsinaisia pullistuksia, on auton vyötärölinjan ja lokasuojien muotoilulla saatu auton ulkonäköön mukavasti muskeleita. Ihan kuin GLC Coupe haluaisi vähän esitellä muotojaan hyvä salipäivän jälkeen. Koeajetussa autossa oli urheilullista puolta entisestään korostava AMG-paketti, joka sisältää mm. uuden etu- ja takapuskurin, sekä timanttikuvioidun etusäleikön. Auton 18-tuumaiset vakiovanteet olivat vaihtuneet tässä autossa 20-tuumaisiksi.

GLC Coupen pituus on 4,7 metriä ja korkeus 1,6 m. Jos vertailukohdaksi otetaan sisarmalli GLC, on Coupe kahdeksan senttiä pidempi ja neljä matalampi. Katon muodon perusteella voisi takapenkin olettaa sopivan vain lyhyemmille matkustajille, mutta hieman yllättäen pääntila riittää hyvin myös aikuiselle. Tavaratilaa löytyy mukavat 491 litraa, ja takapenkin selkänojat kaatamalla saa lisää tilaa.

Mukavasti voimaa

GLC Coupe -malliin on tarjolla kuusi moottorivaihtoehtoja; kolme dieseliä (220 d, 250 d, 350 d), kaksi bensakonetta (250, AMG 43) ja pistokehybridi (350 e). Saimme koeajoon malliston perusmallin eli 220 d:n. Auton 2.2-litrainen diesel tarjoaa tehoa 125 kW (170 hv) ja vääntöä mukavat 400 Nm. Jo tämä ”perusmalli” kiihtyy satasen vauhtiin 8,3 sekunnissa eli suorituskyky vastaa hyvin auton urheilullista luonnetta. Kaikkien moottorivaihtoehtojen yhteydessä on pehmeästi vaihtava 9-portainen automaatti ja neliveto. Hybridissä laatikko on 7-portainen.

Autossa on vakiona urheilualusta, joka pitää korin kallistelut hyvin kurissa. Lisävarusteena on saatavissa Dynamic Body Control -alusta sähkösäätöisillä iskunvaimentimilla tai ilmajousitus, joka säätää sekä iskunvaimennusta että jousitusta jokaisen pyörän kohdalla erikseen. Ilmajousituksen avulla myös auton korkeutta voidaan säätää ajotilanteen mukaan. Coupe-mallin kohdalla ohjaus on hieman nopeampi kuin GLC-mallissa tarjoten urheilullisemman ajotuntuman.

Sopii myös maastoon

Planeettapyörästöllä toteutettu, jatkuva 4Matic-neliveto on kevyesti takavetopainotteinen. Moottorin väännöstä 45% välittyy etuakselille ja 55% taakse. Tällä pyritään parantamaan ajo-ominaisuuksia ja vähentämään auton puskemista liukkaissa olosuhteissa. Autossa on luonnollisesti myös luistonesto ja ajovakaudenhallinta, joten kovin pahaan pulaan ei kuljettajan pitäisi autolla joutua, ellei sitä itse aiheuta.

Vaikka GLC Coupe on selvästi suunniteltu tarjoamaan urheilullinen ajokokemus, löytyy siitä potentiaalia myös pieneen maastomöyrintään. Pyörät sijaitsevat korin kulmissa, minkä johdosta auton etu- ja takaylitys ovat hyvin lyhyet. Tämä taas mahdollistaa kohtuulliset lähestymis- ja jättökulmat. Jos autollaan haluaa oikeasti mennä maastoon, niin lisävarusteena on saatavissa korotettu alusta, pohjapanssari sekä erillinen off-road paketti.

Kohtuullisen hyvin varusteltu jo vakiona

GLC Coupe -malliston hinnat alkavat 64 589 eurosta. Lähtöhinta voi kuulostaa isolta mutta täytyy huomioida kokonaisuus. Jo tämä 220 d -perusmalli on varustettu kohtuullisen tehokkaalla (170 hv ja 400 Nm) ja taloudellisella (5,0 l/100km ja 131 g/km) dieselmoottorilla, jatkuvalla nelivedolla ja automaattivaihteistolla. Autossa on vakiona kattava Premium Business-varustelu, jonka myötä mukana saa mm. LED-ajovalot, adaptiivisen kaukovaloavustimen, parkkitutkat, peruutuskameran, aktiivisen pysäköintiavustimen, sadetunnistimen, sähkötoimisen takaluukun ja kattavan turvavarustelun.

GLC Coupessa on selvästi kolme eri puolta, jotka tulevat esille paitsi ulkonössä, myös ominaisuuksien myötä. Se on samaan aikaan tyylikäs edustuspeli, urheilullinen katumaasturi, mutta siitä löytyy myös ripaus maastoseikkailijaa.