Täysin uusi Volvo XC60 tekee välittömästi vaikutuksen ulkonäöllään. Auton ulkomuodossa on paljon samaa isomman XC90-mallin kanssa, mikä tässä tapauksessa ei ole lainkaan huono asia. Onhan Volvo XC90 tälle hetkellä yksi parhaimman näköisistä katumaastureista, joten mielellään näitä samoja muotoja ihailee myös tässä 60-sarjalaisessa. Saimme koeajoon dieselmalliston tehokkaimman, eli Volvo XC60 D5 AWD:n.

Volvo XC60 D5

Auton 2.0-litrainen ja 4-sylinterinen, kahdella turboahtimella varustettu diesel tarjoaa tehoa 173 kW (235 hv) ja vääntöä riittävät 480 Nm. D5-moottorissa Volvo hyödyntää uutta PowerPulse -tekniikkaa. Sen avulla turboviive saadaan entistä lyhyemmäksi. Auton moottoritilassa on pieni paineilmasäiliö, joka ”latautuu” ajon aikana. Kun tulee tarve kiihdyttää ripeämmin, paineilma johdetaan turboahtimelle, joka pyörähtää iloisesti liikkeelle. Näin turbon paineet saadaan nostettua nopeasti myös moottorin kierrosten ollessa alhaalla, ja moottori reagoi paljon nopeammin kaasupolkimeen.

Volvo XC60 D5 -moottorissa riittää voimaa, mutta se ei ole luonteeltaan aivan yhtä sporttinen kuin jotkin saksalaiset kilpailijat. Vääntö tuntuu jo heti alakierroksilla, mutta kierrosten noustessa odottaisi ehkä vielä isompaa potkua. Auto kiihtyy satasen vauhtiin 7,2 sekunnissa. Vaikka auto ampaisee liikkeelle kohtuullisen hätäisesti myös paikaltaan lähtiessä, on suorituskyky parhaimmillaan ohitustilanteissa. Ohitukset onnistuvat helposti ja turvallisesti kun moottorissa riittää voimaa.

Koeajetun D5-mallin yhdistetty kulutus 5,5 l/100km ja CO2-päästöt 143 g/km. Auton polttoainetankki on tilavuudeltaan 71 litraa, mikä merkitsee melko pitkiä siirtymiä ennenkuin tarvitsee suunnitella tankkausta. Kun autossa on vielä loistava penkki ja mukavasti tilaa, lähtee tällä autolla mielellään myös pidemmälle matkalle.

90-sarjasta tuttuja ominaisuuksia

XC90-mallista tuttu iso kosketusnäyttö löytyy nyt myös uudesta 60-sarjalaisesta. 9,3-tuumaisen kosketusvärinäytön kautta hallitaan valtaosaa auton toiminnoista. Vaikka kosketusnäyttö saattaa vaatia hetken toteuttelua, on sen käyttö hyvin helppoa ja yksinkertaista. Kun kosketusnäyttöön tottuu, löytyvät valikot paljon helpommin kuin vanhasta Sensus-järjestelmästä. XC60-mallin vakiovarusteluun kuuluvat myös digitaalinen 8” mittaristonäyttö, avaimeton lukitus- ja käynnistysjärjestelmä ja tehokkaat LED-ajovalot.

Koeajetussa autossa oli ylellinen Inscription-varustelu, johon kuuluvat mm. nahkaverhoilu, sähkötoiminen kuljettajan istuin, 12,3 tuumainen mittaristonäyttö ja säädettävät ajotilat. Ulkopuolen yksityiskohtiin lukeutuvat 19” vanteet, Inscription-etusäleikkö, korinvärinen takadiffuusori, puskurin ja oven alareunan kromikoristeet ja takahelmaan integroidut pakoputken ulostulot. Auton ulkoväri on muuten vihreänharmaa Pine Grey. En olisi uskonut että joskus vielä suosittelen Volvoon vihreää ulkoväriä, mutta ainakin tässä XC60-mallissa väri toimii loistavasti.

Alkuun vain nelivetoja

Volvo XC60 on saapunut markkinoille aluksi nelivetoisten AWD-mallien voimin. Malliston hinnat alkavat 54 792,00 eurosta. Koeajetun Volvo XC60 D5 AWD Business inscription mallin lähtöhinta on 68 866,30 euroa. Autossa oli lisäksi todella runsaasti lisävarusteita, kuten ilmajousitus ja Four-C iskunvaimennus, Bowers and Wilkins -audiojärjestelmä, lasikatto, pysäköintiavustin, HUD-tuulilasinäyttö, hierovat etuistuimet, 20” vanteet…Auton vakiovarustus on todella kattava, mutta lisävarustelistaltakin löytyy vielä kaikkea mukavaa.

XC60-malliston muut moottorivaihtoehdot lanseerausvaiheessa ovat D4 (190 hv) -diesel sekä T5 (250 hv) ja T6 (310 hv) -bensakoneet. Malliston huipulla on T8 hybridi (407 hv). Kaikkien moottoreiden yhteydessä on 8-portainen automaattivaihteisto. D4 on saatavissa myös 6-vaihteisella manuaalilaatikolla.