Ei tarvitse huolestua vaikka aurinkoisena päivänä olo tuntuisi erityisen ”virkeältä”. Vaikkakin naisten lyhyillä kesämekoilla voi olla oma vaikutuksena asiaan, myös aurinko ja siitä saatava D-vitamiini voivat vaikuttaa positiivisesti seksihaluihin.

D-vitamiinia voi kutsua supervitamiiniksi, sillä se vaikuttaa elimistöön monin tavoin. D-vitamiini edistää mm. luuston hyvinvointia, vaikuttaa immuunipuolustukseen sekä lihasten ja hormonien toimintaan. Näiden lisäksi D-vitamiinillla voi olla vaikutusta myös seksuaaliseen halukkuuteen. Tutkimusten mukaan D-vitamiini lisää miehillä testosteronin määrää elimistössä, ja vaikuttaa siten suoraan fyysiseen ja seksuaalisen hyvinvointiin.

Lisääntyvä auringonvalo lisää myös serotoniinin tuotantoa elimistössä, jolla puolestaan on vaikutusta mielihyvän tunteeseen. Se tukee osaltaan keväästä ja kesästä syntyviä positiivisia tuntemuksia ja kokemuksia. Monet ihmiset kokevat kevään tulon positiivisena asiana ja saattavat kokea myös seksuaalista halukkuutta normaalia enemmän.

D-vitamiinin puutos vaikuttaa haluihin

D-vitamiinin puute elimistössä voi vaikuttaa monella tavoin, minkä vuoksi yksittäisiä oireita ei aina osata yhdistää sen puutteeseen. Väsymys, masennus, lihasten heikentynyt toiminta, haluttomuus ja erektiohäiriöt voivat kaikki olla seurausta D-vitamiinin puutteesta. Tutkimusten mukaan miehillä elimistön D-vitamiinitasot ovat suorassa suhteessa elimistön testosteronitasoon eli mieshormonin määrään.

Keväällä ja kesällä aurinko on merkittävä D-vitamiinin lähde, mutta talven kaamoskaudella kannattaa muistaa huolehtia D-vitamiinien riittävästä saannista. Riittävä vitamiinitankkaus auttaa ylläpitämään kokonaisvaltaista hyvinvointia, mutta voi osaltaan vaikuttaa myös mieskuntoon.

Aiheeseen liittyvät tutkimukset:
Pilz S, Frisch S, Koertke H, et al. Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men. Hormone and metabolic research. 2011 Mar;43(3):223-5.
Sorenson M, Grant, WB. Does vitamin D deficiency contribute to erectile dysfunction? Dermato-Endocrinology 2012 June;4(2).
Lähde: Minisun