Lohi sopii loistavasti grillattavaksi. Grillilohi kypsyy nopeasti ja maistuu herkulliselta. Kala on helppo grillattava, kunhan muistaa muutaman seikan.

Lohen voi grillata kokonaisena, fileinä tai leikata medaljongeiksi. Kokonaisena grillattu lohi on näyttävä ruokapöydässä, mutta vaatii vähän pidemmän ajan ja kypsyyden arvioiminen on hankalaa. Lohi on helpompi grillata filepaloina tai leikata medaljongeiksi. Pyri tekemään paloista mahdollisimman tasapaksuja, jolloin ne kypsyvät samanaikaisesti.

Kevyt suolaus riittää

Noin puolisen tuntia ennen grillaamista kala kannattaa maustaa. Maustamiseen sopii kevyt suolaus, tai voi laittaa hieman sitruuna- tai mustapippuria. Grillilohi kaipaa hieman suolaa, mutta ei kannata suolata liikaa. Suolaa voi aina lisätä grillaamisen jälkeenkin.

Kypsä kala hajoaa helposti, joten älä poista nahkaa ennen grillausta. Pelkän ritilän päällä kala hajoaa helposti, joten kannattaa käyttää halsteria tai parilatasoa. Kalan voi grillata myös kaasulla, mutta oma suosikki on hiiligrilli ja halsteri. Näin kala saa mukavasti väriä, makua ja myös kalanhajut häviävät tehokkaasti. Kaasugrillissä kalantuoksu kun voi säilyä kohtuullisen pitkään…

Hiiligrilli on paras

Jos käytät hiiligrilliä, anna hiilloksen muodostua kunnolla ennenkuin laitat kalan grilliin. Öljyä halsteri kevyesti, jotta kala ei tartu siihen kiinni. Pyri samaan grilli mahdollisimman tasalämpöiseksi. Hiiligrillissä toiset kohdat ovat aina hieman kuumempia, joten paloja voi vähän hieman siirrellä grillauksen aikana. Kalanrasva voi aiheuttaa myös pieni liekkejä pudotessaan kuumille hiilille, joten tarkkaile grilliä jatkuvasti. Tästäkin syystä halsteri on kätevä apuväline. Jos grillissä syttyy isompi roihu, voi halsterin ja kalat siirtää nopeasti turvaan.

Aloita filepalojen paistaminen nahkapuolelta. Näin voit seurata helposti kalan kypsyysastetta. Kalan väri kun hieman vaalenee sen kypsyessä. Nahkapuoli suojaa hyvin kalaa, niin että kalan pinta ei pääse paistumaan liikaa. Kun kala alkaa näyttää lähes kypsältä, käännä toinen puoli ja paista kalan pintaa vielä kaunis väri. Medaljongit kannattaa paistaa tasaisesti molemmin puolin.

Kala jää aina hieman kiinni halsteriin. Ennen kuin avaat halsterin, kannattaa painella kalan pintaa kevyesti haarukalla halsterin ritilöiden välistä niin että se irtoaa halsterista. Tai voit avata halsteria hiukan ja käyttää leveää lastaa apuna kalan irrotuksessa.

Nosta grillilohi pyötään ja nauti kasvisten tai perunoiden kanssa.