Huopahattuja ei käytetä enää yhtä paljon kuin ennen, joten samalla hattuetiketti on ehkä hieman unohtunut.
Laadukas huopahattu on tyylikäs ja persoonallinen lisä pukeutumiseen, mutta vielä tyylikkäämpi kokonaisuudesta tulee, jos tietää milloin hattua saa pitää ja milloin se pitäisi ottaa päästä pois. Ja samoja käytössääntöjä saa noudattaa myös muiden päähineiden kohdalle. Kuvassa Winston Churchill näyttää mitä kaikkea silinterin kanssa voi tehdä, mutta ensin pitää tietää perusasiat.
Ulkona päässä ja sisällä pois…?
Armeijassa opetettiin, että ulkona hattu on aina päässä, paitsi ruokailtaessa, ja sisälle tullessa hattu otetaan päästä pois. Tämä toimii hyvänä pääsääntönä, mutta hatun käyttämisen ohjesäännöt ovat hieman monimutkaisemmat kuin perinteinen armeijamalli.
Herrasmies käyttää hattua ulkona, ja ottaa hatun päästä pois mennessään sisälle yksityistiloihin; kuten jonkun kotiin, toimistoon, hotelliin, ravintolaan, elokuvateatteriin tai kirkkoon. Julkisissa tiloissa, kuten tavaratalo, liiketila, lentokenttä, pankki tai toimistotalon aula, hattu saa olla päässä. Vaikka hattua ei tarvitse riisua kaupassa tai pankissa, otetaan se pois päästä silloin kun asioidaan liikkeen henkilökunnan tai jonkun muun kanssa.
Yhtenä sääntönä rakennusten kohdalla voi pitää sitä, että mies ei ota hattua pois päästä sisätiloissa sellaisissa paikoissa, missä mies ei yleensä itse istu alas, kuten aulatila, kauppakeskus, asemarakennus ym. Hissi on vähän rajatapaus. Toimistotalon tai tavaratalon hissi mielletään julkiseksi tilaksi, missä hattu voi olla päässä. Vastaavasti hotellin tai asuintalon hissin katsotaan kuuluvan yksityistiloihin, missä hattua ei sovi käyttää. Kohtelias herrasmies ottaa hatun pois päästä aina naisen astuessa hissiin, jos vain tila sen mahdollistaa. Jos hissi on täynnä ihmisiä, saa hattu luonnollisesti olla päässä.
Hattua ei tarvitse riisua julkisissa liikennevälineissä eikä myöskään urheilutapahtumissa. Vastaavasti hattu otetaan pois päästä kunnianosoituksena kansallislaulun soidessa ja mm. hautajaiskulkueen kohdalla.
Hattuetiketti tiivistettynä
Hattu saa olla päässä:
- Ulkona
- Urheilutapahtumissa sisällä tai ulkona
- Julkisissa liikennevälineissä
- Julkisissa rakennuksissa
- Kaupassa, pankissa, lentokentällä
- Toimistorakennuksen aulassa
Hattu otetaan pois päästä:
- Yksityistiloissa
- Kotona
- Työpaikalla sisätiloissa, varsinkin toimistossa (ellei työ vaadi toisin)
- Ravintolassa tai kahvilassa
- Teatterissa, elokuvissa tai muissa esityksissä sisätiloissa
- Ruokapöydässä ja ruokailtaessa
- Asioitaessa kassan/myyjän kanssa
- Kirkossa
- Kansallislaulun soidessa
- Hautajaissaattueen kohdalla