Aktiivisesti liikkuessa pitää muistaa ylläpitää nestetasapainoa riittävällä tankkauksella, mutta ei sovi unohtaa myöskään suoloja.

Voimakasta hikoilua aiheuttavan raskaan tai pitkäkestoisen treenin aikana keho menettää vettä ja suoloja. syö kaiken mahdollisimman suolattomana, kehon natriumpitoisuus voi laskea liian alhaiseksi. Liian vähäinen suolapitoisuus kehossa ilmenee muun muassa lihaskramppeina tai pyörryttävänä tunteena.

Suola nähdään yleensä pelkkänä pahana nesteiden kerääjänä. Suolaa ei kuitenkaan saisi jättää ruokavaliosta kokonaan pois, sillä sen sisältämä natrium on ihmiselle elintärkeä mineraali. Se auttaa lihasten toiminnassa, nestetasapainon säätelyssä ja hermoimpulssien kuljetuksessa.

”On jopa vaarallista olla syömättä kokonaan suolaa. Pahimmassa tapauksessa hikoillaan paljon ja vettä litkitään päivässä kuusikin litraa, josta pahimmassa tapauksessa seurauksena on kehon vesimyrkytystila” kertoo FAST:in ravinto- ja tapamuutosvalmentaja Harri Männistö.

”Suola auttaa nesteen imeytymisessä treenin aikana ja tätä kautta ehkäisee väsähtämistä. Rasvakeitettyjä sipsejä tai suolapähkinöitä ei kuitenkaan kannata tankata loputtomiin, vaan nauttia suola mieluummin terveellisen ruuan ja juoman seassa.”

Suomen Sydänliiton suositusten mukaan suolan saantisuositus on 5 grammaa päivässä eli vajaa teelusikallinen. Juomaa kuntoilija tarvitsee 0,8–1,2 litraa tuntia kohden säästä riippuen.

”Alle tunnin treeneissä pärjää pelkällä vedellä, mutta yli tunnin kestävissä harjoituksissa hikoilee jo sen verran, että veden sekaan voi lisätä urheilujuomajauhetta tai hyppysellisen suolaa. Myös kookosvesi edistää nesteen imeytymistä”, Harri Männistö jatkaa.