Vaikka nopealla vilkaisulla miesten nauhakengät saattavat näyttää kaikki samanlaisilta, on niissä selviä eroja. Varsinkin brittiläiset kenkävalmistajat käyttävät kengistä eri nimityksiä kengän mallin mukaisesti, ja kenkämallit mainitaan usein myös pukeutumisoppaissa.

Suomessa kenkiä ostaessa ehkä harvemmin törmää näihin nimityksiin, mutta hyvä tietää erilaisten kenkämallien erot. Suomessa yleensä riittää, että jalassa ovat siisti kengät. Mutta ulkomailla, varsinkin virallisissa tilaisuuksissa on tärkeää että jalassa ovat oikeanmalliset jalkineet.

Oxford ja Derby

Pukukenkien kohdalla tärkeimmät termit ovat oxford ja derby. Kenkien ero tulee siitä, miten kengännauhoilla sidottava päällinen on ommeltu kenkään. Oxford-kengässä on ns. lehtipäällinen, joka sulautuu kengän muotoon. Derby-kengässä on korvaspäällinen, joka on neulottu kengän päälle.

Oxford

Oxford on kaikista perinteisin ja muodollisin miesten kenkämalli. Se on varmin valinta juhlakengäksi ja pukukengäksi. Oxford-kengän tunnusmerkki on lehtipäällinen. Kengän kieli (iltti) on tehty erillisestä palasta ja kengännauhan yhdessä pitelemät puoliskot on ommeltu kengän kärkiosan alle.

Derby

Derby on yleisin miesten kenkämalli. Derby-kenkiä löytyy sekä hyvin tyylikkäitä että rennompia malleja. Ruskeat derbyt sopivat hyvin kävelykengiksi farkkujen tai chinojen kanssa, kun taas kiiltävän mustia derbyjä voi käyttää pukukenkinä ja rennommissa tilaisuuksissa myös juhlakenkinä. Derby-kengässä on ns. korvaspäällinen. Kengän kärkiosa ja kieli (iltti) ovat samaa kappaletta, ja kengännauhoilla sidottavat osat on ommeltu etupäällisen päälle.

Plain Toe, Toe Cap ja Whole Cut

Oxford-kengistä voidaan käyttää vielä tarkentia nimityksiä Plain Toe ja Cap Toe. Ne liittyvät kengän kärjyksen malliin.

Plain Toe

Plain toe oxford on kaikista perinteisin ja muodollisin kenkämalli. Kenkä muodostuu periaatteessa kolmesta osasta; kärjys, lehtipäällinen ja takale. Plain toe oxford on varmin valinta juhlakengäksi.

Toe Cap

Toe cap -kenkän kärjessä on ylimääräinen nahkakerros. Toe cap oxford on monikäyttöinen kenkä, joka sopii hyvin pukukengäksi business-käyttöön, mutta sitä näkee myös juhlakenkänä. Myös derby-kengässä voi olla toe cap -kärjys.

Whole Cut

Whole Cut-kengän koko päällinen on muotoiltu yhdestä ainoasta nahkapalasta, eli siinä on ainoastaan yksi sauma kengän kantapäässä. Whole Cut -kengät ovat pelkistetyn tyylikkäät, ja varsinkin kiiltonahkaisina sopivat loistavasti juhlakengiksi.

Brogue-koristelu

Brogue ei ole oma kenkämallinsa, vaan nimitys viittaa kengän koristeluun. Brogue-kengän kärjyksen reuna on koristeltu hammastuksella ja lisäksi kengän kärjessä voi olla rei’itys. Brogue-kenkä voi olla malliltaan joko oxford tai derby. Broguet voidaan jaotella vielä tarkemmin seuraavasti:

Quarter Brogue

Kärjyksen reuna on suora ja koristeltu hammastuksella.

Semi Brogue (Half Brogue)

Kärjyksen reuna on suora ja koristeltu hammastuksella. Kengän kärjessä on lisäksi koristeellinen rei’itys.

Full Brogue (Wingtip eli siipikärjyskenkä)

Full brogue-kengässä on koristeellinen siipikärjys, joka muodostaa katselusuunnasta riippuen W tai M –kuvion

Longwing Brogue

Longwing-kengän siipikärjys jatkuu kengän takaosaan asti.

Spectator Shoe

Spectator on kaksivärinen full brogue-kenkä. Kenkä voi olla kokonaan nahkaa, tai insertit voivat olla myös mokkaa tai kangasta.

Monk eli solkikenkä

Solki- eli munkkikengissä ei ole nauhoja, vaan kengän sivussa on yksi tai kaksi solkea. Solkikengät sijoittuvat tyyliltään oxford- ja derby-kenkien välimaastoon. Yksisolkinen Monk sopii pukukengäksi ja jossain tilanteissa myös juhlakengäksi.

Loaferit ja Mokkasiinit

Loaferit ja mokkasiinit eivät ole pukukenkiä vaan tarkoitettu rennompaan pukeutumiseen. Mokkasiinit ja loaferit -nimityksiä käytetään usein hieman ristiin, eikä näiden kohdalla rajanveto ole niin tarkkaa. Jos haluaa kuitenkin tehdä eron näiden kenkien välillä, niin mokkasiinit on usein koristeltu nauhoilla tai kuvioinnilla.

Loaferit

Loaferit ovat nauhattomat, helposti jalkaan laitattavat kengät. Loaferit on usein valmistettu nahasta, mutta myös muita materiaaleja käytetään.

Mokkasiinit

Mokkasiinit erottaa loafereista koristelun ansiosta. Kengän koristeena voi olla nauhat tai kengän päällinen on koristeltu kuvioinnilla. Mokkasiinien materiaalina on harvemmin nahka, yleensä mokkanahka tai kangas.

Varrelliset kenkämallit

Kelien viilentyessä ja kostuessa kaipaa vähän parempaa suojaa myös nilkoille. Derby ja monk -kenkiä löytyy myös korkeavartisina saappaina. Korkeavartinen oxford-kenkä on nimeltään Balmoral.

Balmoral-saapas

Korkeavartinen saapas, jossa samantyyppinen lehtipäällys kuin oxford-kengässä. Vaikka balmoral-nimitystä näkee käytettävän myös oxford-kengistä, niin tarkimpien mukaan balmoral on nimenomaan saapasversio ja oxford kenkämalli.

Chelsea-saapas

Chelsea-saapas on nilkkasaapas, jonka sivussa on venyke. Nauhattomana se sopii kaupunkikengäksi ja myös pukukengäksi kelien viiletessä.

Chukka-saapas

Chukka-saapas on lähtöjään armeijakenkä. Nykyään chukka-saappaita käytetään kaupungissa ja jopa puvun kanssa. Kohtuullisen kevyenä jalkineena chukka-saappaita voidaan käyttää lähes koko vuoden, kesähelteitä lukuunottamatta.

Kuvat: Loake, Santoni, Cheaney, Carlyle, Shoepassion