Kesälomalla pitäisi rentoutua ja unohtaa työt, mutta miten onnistua siinä. Jos jo lomalle lähtiessä alkaa stressata lomalta paluuta ei loma välttämättä suju pelkästään rentoutumisen merkeissä. Työterveyslaitoksen tutkija Sampsa Puttonen on listannut vinkkejä, joiden avulla lomalle lähtö ja paluu voi onnistua sujuvammin.

Ennen lomaa

  • Priorisoi työt. Valitse työt, jotka teet valmiiksi ennen lomaa. Yritä saada erityisesti pienet tehtävät hoidettua. Muista kuitenkin, ettei kaikkea voi saada valmiiksi vapaalle jäämistä. Neuvottele tarvittaessa esimiehen ja kollegoidesi kanssa ja sovi mahdollisesta työnjaosta.
  • Suunnittele lomalta paluu. Listaa 1–2 asiaa, joihin tartut heti töihin palattuasi. Näin tulevat työtehtävät eivät vaivaa mieltä lomalla ja toisaalta tiedät, että lomalta paluu tapahtuu hallitusti. Unohda kuitenkin listan sisältö loman ajaksi ja keskity muihin asioihin.
  • Pohdi, mitä onnistunut loma sisältää. Tee valmiiksi suunnitelmia, mutta älä liian tiukkaa aikataulua. Väljästi suunniteltu ohjelma tuo ryhtiä loman viettoon. Varma keino päästä irti arkirutiineista, on tehdä pieni matka heti loman alkuun. Älä kuitenkaan aseta liikaa tavoitteita ja muista, ettei lomailu ole suoritus.

Loman aikana

  • Varmista itsellesi lomarauha. Laita sähköpostiin lomavastaaja ja sulje työpuhelin. Jos jokin työasia tulee mieleesi, voit kirjata sen ylös ja sitten unohtaa sen loman ajaksi.
  • Ota kohtuudella. Vaikka lomalla saa rentoutua, ei ole pakko nollata aivoja alkoholilla. Alkoholin käyttö vaikuttaa esimerkiksi kehosi palautumiseen ja unen laatuun.
  • Lomaile kerrallaan vähintään 2-3 viikkoa. Tutkimusten mukaan työntekijän hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän ajan loman alettua. Tämän jälkeen jaksaa olla aktiivinen ja tehdä itselle mieluisia ja työlle vastakkaisia mieltä virkistäviä asioita, joita palautuminen levon lisäksi edellyttää.

Lomalta paluu

  • Palaa töihin keskellä viikkoa. Pyri ajoittamaan lomalta paluusi keskelle viikkoa, mikäli se on mahdollista. Tällöin saat kevyemmän alun, kun ensimmäinen viikko ei tunnu liian pitkältä ja raskaalta.
  • Totuttele työrytmiin. Lomalta palatessa ei kannata pelästyä väsymystä, sillä keho ja mieli totuttelevat vielä uuteen vuorokausirytmiin.