Kun pimeän talven jälkeen kevätaurinko alkaa taas paistaa kirkkaasti, auringon UV-säteilyn määrä kasvaa merkittävästi. Auringon voimakkuus voi yllättää talvilomalaisen hiekkarannalla, Alppien rinteillä tai vaikka Suomen hangilla.
Auringonvalon kirkkaus rasittaa silmiä ja voi laukaista päänsäryn ja migreenin. Lisäksi kirkas säteily voi vahingoittaa sarveiskalvon pintasolukkoa ja aiheuttaa lumisokeutta. Useamman päivän kestänyt oleilu kirkkaassa auringossa tuntuu lähes aina silmissä, ja joskus jo lyhyempikin altistus voi riittää aiheuttamaan oireita. Lumisokeuden aiheuttaa tyypillisimmin lumesta kirkkaalla säällä heijastuva valo, mutta siihen voi sairastua myös aurinkorannalla tai kirkkaana kesäpäivänä merellä.
”Lumisokeutta on eri asteista. Oireet voivat vaihdella pitkän hiihtolenkin jälkeen esiintyvästä lievästä kipuilusta ja aristuksesta aina voimakkaaseen, monta päivää kestävään tulehduskipuun, kuvailee Instrumentariumin tuoteryhmän myyntipäällikkö ja optikko Arto Karhunen.
Hyvät aurinkolasit suojaavat lumisokeudelta
Lumisokeuden oireita ovat muun muassa valoarkuus, silmien vuotaminen ja roskan tunne silmässä. Lumisokeusvauriot eivät tavallisesti ole pysyviä, mutta niiltä kannattaa suojautua. Hyvät aurinkolasit suojaavat sekä ylhäältä että alhaalta. Etenkin valon heijastuessa monesta suunnasta on tärkeää, että lasit ovat riittävän peittävät myös sivuilta. Lumi heijastaa jopa 90% auringon valosta. Keväthangilla ulkoileva on ikään kuin kahden auringon välissä. Suomen talvessa iho on vaatteiden alla suojassa, mutta silmät saattavat unohtua.
Jos lumisokeus kuitenkin pääsee yllättämään, on hyvä tarkkailla oireiden kehittymistä ja käydä tarvittaessa optikon tai silmälääkärin tarkastuksessa. Lievissä tapauksissa riittää yleensä lepo hämärässä huoneessa.
”Lumisokeudesta kärsivän kannattaa hakeutua hämäriin sisätiloihin suojaan. Oireiden pitäisi helpottaa vuorokauden aikana, mutta jos näin ei käy, kannattaa hakeutua lääkärin hoitoon, Specsaversin tuotejohtaja ja optikko Tanja Korteniemi neuvoo.