Leivonmäen kansallispuisto tarjoaa hienon mahdollisuuden tutustua Keski-Suomen monipuoliseen luontoon. Kansallispuisto tarjoaa monenlaista nähtävää, sillä alueelta löytyy harjumaisemia, suoalueita, pieniä lampia ja iso Rutajärvi.

Harjuja, soita ja järvimaisemia

30 neliökilometrin kokoisen Leivonmäen kansallispuiston hallitsevin elementti on Rutajärvi, joka jakaa kansallispuiston kahteen alueenseen. Rutajärven eteläpuolelta löytyy Haapasuo, joka on eteläisen Keski-Suomen merkittävin luonnontilainen avosuo. Haapasuon länsipuolella on Haapasuonharju, jolla kulkevalta polulta pääsee ihailemaan alempana levittäytyvää avosuota.

Pohjoisosasta löytyy laaja yhtenäinen Syysniemen metsäalue, jota elävöittävät pienet lammet, järvet ja suopainanteet. Suurin osa kumpuilevasta maastosta on mäntyvaltaista metsää, mutta alueelta löytyy myös tiheäksi kasvaneita kuusikoita. Jos pelkän metsän sijaan kaipaa myös järvimaisemia, kannattaa suunnistaa kohti Joutsniemeä.

Joutsniemen harjun luontopolulla

Joutsniemen harju

Leivonmäen kansallispuiston kiinnostavin ja myös tunnetuin nähtävyys on Joutsniemiemen harju. Niemi työntyy pitkälle Rutajärveen, melkein halkaisten järven kahtia. Joutsniemen hHarjun selkää pitkin kulkee kumpuileva reitti, jota pitkin pääsee aivan niemen kärkeen. Kapea harju tarjoaa hienot järvimaisemat ja näköalat molempiin suuntiin. Vaikka Leivonmäen kansallispuistossa on paljon nähtävää, on näyttävä Joutsniemen harju jo yksistään vierailemisen arvoinen kohde.

Rutajoki

Toinen Leivonmäen kansallispuiston kiinnostava , mutta hieman paremmin piilotettu nähtävyys on kirkas Rutajoki. Joki lähtee Rutajärven pohjoisosasta ja laskee Päijänteeseen Rutalahdessa. Rutajärven ja Päijänteen välinen putouskorkeus on 44 metriä, joten joen varrelta löytyy myös kuohuvia koskipaikkoja. Rutajoki on hieman erillään muusta kansallispuistosta, mutta siihen pääsee kätevästi tutustumaan Rutalahdesta lähtevällä Koskikaran kierroksella (3,5 km).

Tutustu maisemiin luontopoluilla

Leivonmäen kansallispuiston maisemiin saa hyvän katsauksen luontopolkuja pitkin. Alueella on yhteensä 28 km merkittyjä reittejä, sisältäen sekä rengasreittejä että yhdyspolkuja. Pisin, 11 kilometrin yhdysreitti kulkee Rutalahden ja Selänpohjan pysäköintialueen välillä.

Ensikertalaisena kannattaa retkeily aloittaa Selänpohjan pysäköintialueelta, josta voi lähteä esim. Harjunkierrokselle (4,5 km), Mäyränkierrokselle (5,5 km) tai suunnistaa Joutsniemen kärkeä kohti. Hyviä eväspaikkoja löytyy Jousniemen harjulta ja niemen kärjestä. Ilmojen viiletessä voi jää lämmittelemään Lintuniemen tai Joutsniemen tulipaikoille. Hyvä tulipaikka löytyy myös Rutalahti-Selänpohja -yhdysreitin varrelta Soimalammelta.

Jos vierailu osuu kesäkelien aikaan, löytyy Rutajärven eteläpuoleiselta rannalta Harjunlahden uimaranta sekä Joutsniemen tulipaikan kohdalta pieni luonnonhiekkaranta.

Leivonmäen kansallispuisto sijaitsee Keski-Suomessa, Jyväskylän eteläpuolella, vajaan tunnin ajomatkan päässä Jyväskylästä.

Leivonmäen kansallispuisto, Soimalampi