Jos auto merkitsee muutakin kuin vain liikkumista paikasta toiseen, ja varsinkin jos autotallista löytyy oma harrasteauto, niin miksei kenkäkaapistakin voisi löytyä yhdet tai useammat ihan vain autoilua varten hankitut autoilukengät?

Nyt ei siis ole kyseessä varsinaiset moottoriurheiluun suunnitellut ajokengät tai moottoripyöräilijän saappaat. Ne ovat asia erikseen. Tarkoitamme nyt tyylikkäitä tai sporttisia vapaa-ajan kenkiä, jotka sopivat erityisen hyvin autoiluun.

Hyvien autoilukenkien tärkeimpiä ominaisuuksia:

  • Ohut pohja, joka tarjoaa hyvän poljintuntuman
  • Pitävä, kumista valmistettu pohja tai nappulapohja
  • Tyylikäs ulkonäkö, jotta kengillä kehtaa liikkua myös auton ulkopuolella

Perinteiset autoilukengät (driving shoes) ovat ohutpohjaiset, nappulapohjilla päivitetyt mokkasiinit. Ne kehitettiin kuljettajille, jotka halusivat saada hyvän ja pitävän tuntuman polkimiin hurjastellessaan urheiluautoillaan. Vaikka ei omistaisikaan urheiluautoa, ovat mokkasiinit edelleen hyvä vaihtoehto kesäiseen autoiluun, ja sopivat hyvin myös vapaa-ajan kengiksi.

Matalat mokkasiinit sopivat ehkä huonosti Suomen kylmiin kesäpäiviin, saati sitten alkukevääseen tai loppusyksyn autoiluihin. Jos haluaa jotain, mikä pitää nilkat lämpöisinä myös viileämmissä keleissä, löytyy ohutpohjaisia autoilukenkiä myös tennarimalleina, nauhakenkinä ja varsikenkinä.

Italialaiset suhtautuvat lähes yhtä intohimoisesti niin autoihin kuin pukeutumiseen, joten luonnollisesti erityisesti italialaisvalmistajilta löytyy kohtuullisen hyviä vaihtoehtoja autoilukengiksi. Jos autoilukenkien hankinta alkoi kiinnostaa, kannattaa vilkaista ainakin näiden valmistajien tarjontaa:

 

Kuvissa esiintyvät kenkämallit ovat Santoni for AMG Leather low-top sneakers, TOD’S Gommino driving shoes ja Car Shoe Lace-up vintage calf leather.