Jokaisen miehen vaatekaapin sisältö on yksilöllinen. Se mitä vaatekaapista löytyy, riippuu tietysti täysin siitä minkälaisia vaatteita tykkää käyttää, ja minkälaisia tilanteita varten pitää pukeutua.

Jos nyt kuitenkin saa määritellä vaatekaapin ihannesisällön keskivertomiehelle niin ehkä se voisi olla tämänkaltainen:

Puku

Toivottavasti jokaisen miehen vaatekaapista löytyy ainakin yksi kunnon puku, tai mielellään kaksi. Ensimmäisenä kannattaa hankkia tummanharmaa puku. Se on kaikista monikäyttöisin vaihtoehto. Tummanharmaa sopii niin työpaikalle kuin juhliin. Erilaisilla kauluspaita/solmio -yhdistelmillä harmaa puku toimii hyvin sekä rennoissa että virallisemmissa tilaisuuksissa.

Seuraava hankinta on musta tai tummansininen. Tummansininen puku on lähes yhtä monipuolinen kuin tummanharmaa, ja sopii loistavasti työkäyttöön. Toisaalta joskus tulee eteen myös tilaisuuksia, joissa olisi korrektia pukeutua täysin mustaan pukuun. Kannattaa katsoa myös oppaamme miesten pukuihin.

Pikkutakki

Pikkutakki on malliltaan rennompi kuin puvun takki. Voit käyttää sitä hyvin puuvillahousujen tai vaikka farkkujen kanssa. Pikkutakkeja löytyy lukuisia eri värivaihtoehtoja. Jos haluaa vähän fiilistellä enemmän niin klubitakki (bleiseri) on hieman virallisemman näköinen irtotakki, ja sen värinä on yleensä tummansininen. Klubitakin kanssa hyvä käyttää suoria housuja.

Housut

Housuja saa olla vähintään viisi paria, ettei aina tarvitse käyttää niitä samoja. Sitäpaitsi housujen kankaan on hyvä antaa levähtää ennen seuraavaa käyttökertaa. Kaapista pitäisi löytyä ainakin yhdet siistit flanellihousut, joita voi käyttää esim. pikkutakin kanssa. Lisäksi useampi pari rentoja chino-housuja.

Farkut

Farkut sopivat erityisesti vapaa-aikaan, mutta hyvin istuvat ja hyväkuntoiset farkut voivat olla myös tyylikäs vaihtoehto, erityisesti pikkutakin kanssa käytettynä. Kaapista voisi löytyä yhdet siniset ja yhdet mustat. Jos tykkäät käyttää farkkuja niin katso että ne myös istuvat hyvin! Lököttävät farkut sopivat nuorisolle mutta eivät aikuiselle miehelle.

Pukupaidat

Kaapista pitää löytyä ainakin yksi valkoinen ja yksi sininen pukupaita. Jos käytät pukua päivittäin, tarvitset  luonnollisesti useamman molempia värejä. Muita värejä voit valita omien mieltymysten mukaan. Paidan väriä vaihtamalla saa mukavasti vaihtelua pukeutumiseen vaikka käyttäisi samaa pukua. Esimerkiksi musta paita tummanharmaan puvun on todella vaikuttava yhdistelmä. Lisäksi voit täydentää kaappia rennommilla kauluspaidoilla, joita voi pitää ilman solmiota.

Solmiot

Musta ja sininen solmio täyttävät perustarpeen, mutta älä toki rajoitu niihin. Kokeile myös kuvioituja solmioita sekä rohkeampia värejä. Esimerkiksi punainen solmio yhdessä mustan tai valkoisen paidan kanssa toimivat hyvin tumman harmaan puvun kanssa. Jos käyttää solmiota usein, voi solmuke eli rusetti tuoda mukavaa vaihtelua puvun käyttöön.

Villaneule

Kaapista on hyvä löytyä useampi villaneule v-aukkoisena. Perusvärien (mustan, harmaan, sinisen ja ruskean) lisäksi voi kaapista löytyä myös joku kirkkaamman värinen neule vapaa-aikaan.

T-paidat

Värikkäitä t-paitoja voi käyttää rennoissa tilaisuuksissa vaikka pikkutakin kanssa, kunhan t-paidat ovat siistejä ja laadukkaita. Vältä kuitenkin isoja printtikuvioita. Ne sopivat ehkä paremmin kesälomalle shortsien seuraksi.  Ohuet, valkoiset t-paidat sopivat aluspaidoiksi pukupaidan alle.

Päällystakki

Ulkotakkeja tarvitset useamman. Ainakin yksi rento kesä/syystakki ja pari pitkää kangastakkia (musta + vaalea), joiden alle mahtuu myös puvuntakki. Lisäksi hyvä olla ainakin yksi pitkä villakangastakki talvikäyttöön.

Sukat

Sukkia ei voi olla liikaa. Urheilusukkia eri väreissä sekä ohuempia pukusukkia. Puvun kanssa pääsääntö on että sukat istuvat puvun väriin.

Alushousut

Alushousuja ei tarvitse käyttää niin pitkään että niihin alkaa ilmestyä reikiä, vaan saa heittää pois ja hankkia uusia jo aikaisemmin. Katso että alushousuja on ainakin viikon, mieluummin kahden viikon tarpeisiin.

Vyöt

Ainakin pari laadukasta, nahkaista pukuvyötä; yksi musta ja yksi ruskea. Farkkujen ja chinojen kanssa sopii rennompi vyömalli. Puvun housujen kanssa voi käyttää myös siistejä henkseleitä.

Asusteet

Muista myös kello, mustat ja ruskeat nahkahansikkaat, huopahattu, kaulaliinat, taskuliinat, kalvosinnapit, solmionpidin, aurinkolasit, nahkasalkku, sateenvarjo, ym… sekä tietysti kengät, joille olemme varanneet oman osion. Katso miehen kenkäkaapin tärkeimmät parit täältä!

Uudista tyyliäsi heittämällä välillä vanhoja pois…

Aika paljon kaikkea tarpeellista listalle mahtuu, vaikka vielä mentiin hyvin kevyellä varustuksella. Toki kaikkea ei tarvitse hankkia kerralla, eikä mitään kannata hankkia ellei sitä käytä.

Ja vielä ennen kauppaan lähtöä on hyvä vilkaista vaatekaapin nykyistä sisältöä. Jos sieltä löytyy rikkinäisiä, kuluneita, liian pieniä/suuria vaatteita, tai jotain muuta mitä et ole yli vuoteen käyttänyt, on ehkä syytä miettiä niistä luopumista ja tehdä tilaa uusille hankinnoille.