Yksi kellojen pahimmista vihollisista on vesi. Vaikka kellovalmistajien tuotteet ovat toiminnaltaan tarkkoja, niin kellojen englanninkieliset vesitiiviysmerkinnät ovat yleensä valitettavan harjaanjohtavia.

Water resist

Kelloissa näkee usein maininnan water resist tai water resistant. Näistä termeistä voi saada sen käsityksen, että kello on vedenpitävä, mitä se ei todellakaan ole. Todennäköisesti kello on lähinnä kosteussuojattu, eikä sitä sovi viedä lähellekään vettä.

Water resistant 30m

Water resistant 30m kuulostaa jo siltä että kellon voisi viedä 30 metrin syvyyteen. Voi sen toki niin syvälle viedä, se ei vain välttämättä toimi enää kovin hyvin sen sukelluksen jälkeen. Kellon tiivisteet on kyllä testattu 30 metrin syvyyttä vastaavassa paineessa (3 bar) 10 sekunnin ajan, mutta käytännössä tällainen kello on ainoastaan roiskevesitiivis. Sitä ei kannata käyttää suihkussa tai uidessa, saati sitten sukeltaessa.

Virallisin merkintä roiskevesitiiviydelle on Water resistant 30m, mutta kelloissa näkee myös merkintätapoja 30m, 3atm ja 3bar. Kaikki siis tarkoittavat samaa asiaa, eli testattu 3 barin paineessa. Vanhemmissa kelloissa käytetty waterproof-merkintä viittaa yleensä samaan asiaan, eli kello on vain roiskevesisuojattu.

Water resistant 100m

Water resistant 100m soveltuu jo harrastuksiin joissa ollaan veden äärellä. Kelloa voi käyttää myös uidessa, mutta se ei sovellu laitesukellukseen. Kello tiiviys on testattu 10 bar paineessa 10 sekunnin ajan.

Water resistant 200m

Water resistant 200m -merkintä viittaa jo sukelluskelloon, jonka testi on selvästi vaativampi. Kello on testattu 20 bar paineessa 30 sekunnin ajan. Tällaisella kellolla voi jo sukeltaa.

Lisäksi on olemassa ammattisukeltajille suunniteltuja erikoiskelloja, jotka kestävät vielä kovempia paineita. Mutta vaikka kello olisi suojattu vedeltä, kannattaa sen kanssa olla silti tarkkana aina veden läheisyydessä. Tiivisteiden suojaus heikkenee vuosien mittaan, ja varsinkin äkilliset paineenvaihtelut esimerkiksi veteen hypättäessä laittavat kellon tiivisteet kovalle rasitukselle.

Pidetään siis huolta rannekelloista, eikä luoteta ihan suoraan siihen mitä vesitiiviysmerkinnät ehkä lupaavat…