Mittatilauspuku, mittapuku, tilauspuku, tai englanniksi made-to-measure, tarkoittavat kaikki samaa asiaa, eli käyttäjän mittojen valmistettua pukua. Mittatilauspuku on yksilötuote, mutta valmistettu tehtaassa. Se on siis eri asia kuin räätälinpuku, joka valmistetaan kokonaan käsityönä.

Miksi valita mittatilauspuku?

Mittatilauspuvun hankintaan voi olla useampia syitä. Tärkein niistä on puvun hyvä istuvuus. Kun puku tehdään sinun mittojesi mukaan, on sen istuvuus aivan eri luokkaa kuin valmispuvuilla. Valmispukuihin voidaan toki tehdä pieniä korjauksia, mutta jos mittasuhteesi poikeavat selvästi pukuvalmistajien mitoituksista, saattaa mittatilauspuku olla ainoa vaihtoehto saada hyvinistuva puku.

Toinen syy hankintaan on se, että puvun voi valita sellaisella kankaalla ja yksityiskohdilla, joita ei valmispuvuista löydy. Takkiin voi yleensä valita laadukkaamman irtoliinarakenteen tai erilaisia käsityönä tehtyjä viimeistelyjä. Näin puvusta saa juuri halutun kaltaisen.

Kolmas syy mittapuvulle on sen erikoisuus. Vaikka mittatilauspukujen valmistuksessa voidaan käyttää samoja kaavoja, niin yksityiskohdiltaan puku voi olla täysin yksilöllinen. Tosin jos haluaa vielä jotain erikoisempaa, voi miettiä myös räätälinpukua, joka on täysin yksilöllinen käsityötuote.

Mittatilauspuvun hankinta

Vaikka nykyään netin kautta saa tilattua vaikka mitä, kannattaa mittatilauspuvun hankinnassa luottaa asiantuntijaan. Asiantunteva myyjä osaa auttaa puvun kankaan ja yksityiskohtien valinnassa, ja osaa myös tarvittaessa tehdä viimeistelykorjaukset valmiiseen pukuun.

Mittatilauspukuja myyvät räätäliliikkeet sekä paremmin palvelevat vaateliikkeet ja tavaratalot. Puvun tilaaminen alkaa yleensä puvun käyttötarkoituksen määrittelyllä, mikä vaikuttaa mm. pukukankaan valintaan. Asiakas saa valita myös haluamansa yksityiskohdat.

Kun valinnat on tehty, räätäli, mittamestari tai vaatemyyjä ottaa asiakkaan mitat ja välittää tiedot tehtaalle puvun valmistusta varten. Puvun valmistus voi viedä 4-6 viikkoa. Kun puku on valmis, asiakas pääsee sovittamaan pukua. Sovituksen perusteella pukuun voidaan tehdä vielä pieniä korjauksia, joilla istuvuus saadaan viimeistelyä täydelliseksi.

Mittatilauspuvun hinta

Mittatilauspukujen hinnat alkavat vajaasta tuhannesta eurosta. Hinnat vaihtelevat kuitenkin merkittävästi puvun valmistajan mukaan. Hintaan vaikuttaa myös puvun rakenne, sekä erityisesti valittu kangasmateriaali. Puvun lähtöhinta saattaa helposti olla 1500-2500 euroa.

Netistä tilaamalla voi mittatilauspuvun saada paljon halvemmalla, mutta myös lopputulos voi olla sen mukainen. Itse otetut mitat saattavat olla hieman sinnepäin, ja lisäksi puvun viimeistelykorjaukset ovat paljon hankalampia netistä tilatun puvun kohdalla. Jos haluaa kirjavan pellepuvun niin sen voi hyvin tilata netistä, mutta laadukkaan ja ennen kaikkea hyvinistuvan puvun saamiseksi kannattaa luottaa asiantuntijaan.