Samalla kun palvelut siirtyvät yhä enemmän sähköiseen muotoon, korostuu myös luotettavan henkilövarmennuksen merkitys. Miten pystyy kätevästi varmistamaan oman henkilöllisyytensä verkossa ilman että tarvitsee muistaa lukuisia tunnuksia ja salasanoja. Puhelinnumeroon perustuva Mobiilivarmenne tarjoaa hyvän vaihtoehdon.

Aina mukana

Mobiilivarmenne on puhelimen SIM-korttiin sidottu sähköinen henkilöllisyystodistus, jonka avulla voit tunnistautua verkkopalveluihin ja hoitaa omia henkilökohtaisia asioitasi kätevästi netissä. Matkapuhelin on yleensä aina mukana mihin sitten meneekin, joten samalla mukana kulkee myös sähköinen henkilötodistus. Mobiilivarmenne ei vaadi puhelimeen lisäosia eikä erillistä sovellusta. Se on saatavissa DNA:n, Elisan ja Telian puhelinliittymiin.

Mobiilivarmenteen saa aktivoitua käyttöön oman puhelinoperaattorin nettisivuilla tai myymälässä. Käyttöönotto verkon kautta on hyvin helppoa. Syötät vain puhelinnumerosi kirjautumissivulla ja hyväksyt puhelimen ruudulle ilmestyvän tunnistautumispyynnön. Sen jälkeen varmistat vielä henkilöllisyytesi pankkitunnuksilla. Viimeiseksi näppäilet itse valitsemasi tunnusluvun.

Turvallinen käyttää

Mobiilivarmenne käyttää kaksivaiheista tunnistautumista. Koska kirjautuminen pitää vahvistaa juuri sinun puhelimellasi, henkilöllisyytesi väärinkäyttö edellyttäisi sekä puhelimen varastamista että tunnusluvun tietämistä. Mobiilivarmenne perustuu erittäin turvalliseen sirukorttitekniikkaan ja varmenteisiin. Mobiilivarmenteen käyttäjän itse valitsema tunnusluku ei liiku lainkaan verkossa.

Mobiilivarmenne on toistaiseksi eniten käytössä julkisissa palveluissa. Mobiilivarmenteen avulla voi esimerkiksi hoitaa veroasioita, tilata uuden passin tai tarkastella terveystietoja. Julkisten palvelujen lisäksi Mobiilivarmennetta voi jo käyttää monien yrityksen palveluissa. Muun muassa OP, Oma Säästöpankki, Bank Norwegian, Varma ja If tarjoavat jo nyt vakuutus- ja pankkipalveluita Mobiilivarmenteen käyttäjille.

Lisätietoja operaattoreiden kotisivuilta ja osoitteessa mobiilivarmenne.fi.