Ihmisen maksalla on yli 500 tehtävää. Se on kehon monitoimikone, jota ilman ihminen ei tule toimeen. Muistetaan siis huolehtia maksan hyvinvoinnista!

Terveelliset elämäntavat ovat hyväksi myös maksalla. Alkoholinkäytön vähentäminen tai lopettaminen on paras tapa ehkäistä maksasairauksia. Liikunta ja painonhallinta ehkäisevät maksan rasvoittumista. Virukset voivat aiheuttaa maksasairauden, mutta omilla valinnoilla pystyy tehokkaasti välttämän virusten aiheuttamat riskit. Väärin annostellut lääkkeet, luontaistuotteet tai sienet voivat olla vaaraksi maksalle, joten noudata annosteluohjeita ja poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on vaaraksi maksalle. Suomessa 85 prosenttia kirroosikuolemista johtuu alkoholista, mikä on eniten EU-maista. Tanska seuraa heti perässä, mutta esimerkiksi Ruotsi, jossa kulutus on vain puolet Suomen määrästä, on kaukana takana. Liettuan jälkeen Suomessa erityisesti naiset menettävät EU-maista eniten elinvuosia alkoholimaksasairauksien takia. Nuorimmat alkoholikirroosiin sairastuneista ovat syntyneet 80-luvulla. Noin viidesosa maksansiirroista tehdään alkoholin aiheuttaman kirroosin takia.

Pitkään jatkuva alkoholinkäyttö pienemmilläkin annoksilla on pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Naisen maksa kestää miehen maksaa vähemmän alkoholia.

Ylipaino ja alkoholi ovat terveydelle erityisen haitallinen yhdistelmä. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa neljäsosalla aikuisväestöstä. Alkoholi sekä aiheuttaa rasvamaksaa että pahentaa ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja. Niiden nauttiminen lisää entisestään rasvamaksan riskiä.

Näin pidät huolta maksastasi!

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö
  • Varo virushepatiittia
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi