Solmion eli kravatin solmimiseen löytyy monia eri tekniikoita. Yleisimmät solmiomallit ovat Four-in-hand, puoli-Windsor ja Windsor. Oma suosikkini on ehdottomasti Windsor -solmiosolmu. Se näyttää aina tyylikäältä; paksulta ja tasapainoiselta. Ihan aina ei Windsor-solmua voi tehdä, joten hyvä pitää mielessä myös muutama muu vaihtoehto.

Four-in-hand

Four-in-hand on yleisin ja ehkä helpoin solmiosolmu. Onnistuessaan solmusta tulee kohtuullisen symmetrinen, mutta pieni. Ohuen solmion kanssa Four-in-hand voi näyttää hieman vaatimattomalta. Leveän solmion kanssa Four-in-hand on erinomainen vaihtoehto.

Windsor

Windsor-solmu on muodoltaan hyvin symmetrinen. Solmio on myös paksu, joten se ei sovi leveän solmion yhteydessä. Vaikka solmiota pitää pyörittää usemapi kierros, on solmu silti hyvin helppo tehdä.

Windsor-solmu on nimetty Windsorin Herttuan mukaan. Tosin mies ei tiettävästi itse koskaan käyttänyt tätä tekniikkaa, mutta jonka paksua ja tasapainoista solmiomallia pyrittiin seuraamaan. Tämän seuraksena kehittyi Windsor-solmu.

Puoli-Windsor

Windsor-solmusta voi tehdä myös kompaktimman version. Kooltaan puoli-Windsor osuu Four-in-hand and Windsor -solmujen välimaaastoon. Puoli-Windsor on kohtuullisen symmetrinen, mutta ei yhtä leveä kuin Windsor.

Solmion pituus

Solmion alareunan tulisi yltää housujen korkeudella, vyösoljen puoleenväliin tai korkeintaan vyösoljen alalaitaan asti. Näin se peittää paidan nappirivistön. Solmiota tehdessä on melko vaikea arvioida mihin kohtaan solmu pitäisi tehdä, joten ei auta kuin kokeilla. Mitä useammin solmion solmii, sitä parempi näppituntuma tulee mihin kohtaan solmu pitää tehdä, jotta solmiosta tulee sopivan pituinen.

Jos laittaa liivipuvun, tilanne helpottuu kummasti kun solmion pituudella ei ole niin väliä. Sensijaan sitäkin tärkeämpi saada aikaiseksi näyttävä solmu, sillä liivipuvun kanssa solmiosolmu vain korostuu.

Mikä on paras solmiosolmu?

Yhtä ja oikeaa vaihtoehtoja ei ole. Ykkössääntönä on valita se solmumalli, joka miellyttää itseäsi eniten. Välillä myös solmion materiaali, kuviointi ja pituus vaikuttavat. Jos solmio on kovin lyhyt ja itse olet pitkä, ei Windsor-solmua pysty välttämättä tekemään, jotta solmio vielä yltäisi vyöhön asti.

Leveän solmion kanssa kannattaa tehdä ohuempi solmu (Four-in-hand) ja ohuen kanssa taas paksumpi (Windsor). Myös solmion materiaali ja kuviointi voi vaikuttaa valintaa. Jos solmu ei näytä oikein istuvan, kannattaa ehkä kokeilla toista tekniikkaa. Ja yleensä aina se täydellinen solmu ei synny ensimmäisella yrityksellä vaan voi vaatia muutaman kokeilun, ellet harrasta samaa joka päivä.

Älä jätä solmiota solmuun

Vaikka tuntuisi helpolta pujottaa vain kravatti pois kaulasta ja jättää solmio paikalleen seuraavaa käyttökertaa varten, kannattaa solmu aina avata ja säilyttää solmio suorana roikkumassa. Vanha, uudelleenkiristetty solmu ei näytä koskaan kovin hyvältä. Kun solmiokangas on saanut levätä rauhassa käyttökertojen välissä, säilyy se hyvännäköisenä ja käyttökelpoisena pitkään.

(Iso kuva: Windsor-solmu. Mallikuvat: ties.com)