Valtaosa ihmisistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa uniongelmista. Suurimmalla osalla univaikeudet ovat onneksi vain väliaikaisia, mutta osa kärsii niistä jatkuvista. Jos unirytmi ei palaudu itsestään entiselleen, on tärkeää tutkailla mahdollisia syitä uniongelmiin, sillä pitkään jatkuneet univaikeudet alkavat vaikuttaa myös yleiskuntoon ja terveyteen.

Mahdollisia (ja hyvin yleisiä) syitä univaikeuksiin ovat:

1Stressi

Stressi on yleisin syy univaikeuksiin. Työkiireet, opiskelupaineet, työttömyys, rahahuolet tai vaikeudet parisuhteessa aiheuttavat yleensä aina jonkinlaisia nukahtamis- tai univaikeuksia.

2Vuorotyö

Vuorotyö ja unirytmin muuttaminen voi aiheuttaa univaikeuksia. Säännöllinen yötyö ei välttämättä häiritse nukkumista, mutta unirytmin muuttaminen voi olla monella hankalaa.

3Nukkumisasento

Missä asennossa nukut?
Paras asento on nukkua selällään. Tällöin selkäranka pysyy suorana, kunhan et käytä liian korkeaa tyynyä. Toiseksi paras asento on kyljellään. Tällöin pitää huomioida että tyyny tarjoaa riittävästi tukea pitääkseen pään ja selkärangan suorana.

4Huono sänky tai tyyny

Uniongelmien syynä voi olla yksinkertaisesti huono sänky tai tyyny.

5Ruokavalio

Isot ruoka-annokset, rasvaiset tai paljon hiilihydraatteja sisältävät ruoat nautittuna ennen nukkumaanmenoa voivat vaikeuttaa nukkumista. Myös kahvin, teen, virvoitus- ja energiajuomien nauttimista pitäisi välttää iltasella niiden piristävän vaikutuksen vuoksi.

6Aikaero

Matkustaminen aikavyöhykkeeltä toiselle sotkee helposti unirytmin. Jo pelkkä kesä/talviaikaan siirtyminen voi häiritä nukkumista.

7Sairaudet

Uniongelmat voivat johtua yleiskuntoa heikentävästä sairaudesta. Erityisesti hengitysteihin liittyvät sairaudet vaikeuttavat normaalia nukkumista.

8Kiputilat

Kärsitkö selkäkivuista, onko niska jumissa, tai päänsärkyä. Erilaiset kiputilat vaikeuttavat nukahtamista ja voivat aiheuttaa ylimääräistä heräilyä kesken unien.

9Lääkkeet

Lääkeaineet voivat vaikuttaa nukahtamiseen ja nukkumiseen. Sairauksien parantaminen on tietysti ykkössijalla, mutta jos lääkitys vaikuttaa voimakkaasti nukkumiseen, voi se vastaavasti pidentää parantumisaikaa.

10Millä keinoin nukkumista voisi parantaa:

  • Syö enemmän kalaa ja kasviksia
  • Vältä sokeripitoisia tuotteita
  • Seuraa säännöllistä unirytmiä, jos mahdollista
  • Syö vain kevyt iltapala
  • Vähennä tupakointia ja alkoholin käyttöä