Musta nahkakenkä on se perinteinen, ainoa oikea valinta tyylikkään asukokonaisuuden viimeistelyyn. Toki kengissäkin on eroja, mutta värinä musta on se varmin ja turvallisin vaihtoehto mihin tahansa tilanteeseen.

Vuosien saatossa ruskea nahkakenkä, erityisesti brogue-malli, on hiljalleen tullut yhä hyväksuyttävämmäksi vaihtoehdoksi myös virallisessa pukeutumisessa. ihan joka tilanteessa ei ruskea kenkä vieläkään korvaa mustaa, mutta monesti herrasmieskin kehtaa käyttää ruskeaa pukukenkää. Hieman rohkeampana valinta ruskea kenkä voi olla siis muodikkaampi kuin tylsä musta.

Nyt kehitys on taas kääntynyt takaisin kohti mustaa. Viime kausina muodissa on palattu kohti yksiväristä ja pelkistetympää värimaailmaa, minkä myötä myös kengissä haetaan hyvin hillittyä linjaa. Musta kenkä on siis nousemassa taas takaisin ykköspaikalle muodikkaana valintana. Ruskea oli pitkään aikaa uusi musta, mutta nyt näyttää siltä että musta on uusi ruskea.

Oli miten oli, jotta kengän ostajan ei tarvitse valita kenkämallia pelkän värin perusteella, brittiläinen Loake on valmistanut rajoitetun erän mustia versioita suosituimmista brogue-malleistaan, joiden perinteinen väri on tumman ruskea.

Loaken uudet, mustat brogue-mallit ovat Edward, Ashby, Worton sekä korkeavartinen Bedale. Kuvassa Edward-malli.