Tervetuloa tutustumaan miesten pukujen kiehtovaan maailmaan. Tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi vähän perusasioita niin saadaan tuntumaa siihen minkälaisiä miesten pukuja on olemassa, ja miten ne eroavat toisistaan.
Jos vaatekaapistasi löytyy jo useampi puku, niin silloin tämä kaikki on varmasti hyvin tuttua asiaa. Jos sensijaan kaikki miesten puvut näyttävät sinusta suunnilleen samoilta, niin tämän pikaoppaan avulla huomaat että miestenkin puvuissa on melko isoja eroja.
Yksi- vai kaksirivinen
Aloitetaan takin napituksesta; onko napit yhdessä vai kahdessa rivissä. Yksirivinen puku on yleisin ja helpoin vaihtoehto. Lämpimissä oloissa yksirivinen tuntuu myös viileämmältä kun vatsan kohdalla ei ole tuplakerrosta kangasta. Kaksirivinen puku on melko konservatiivinen, mutta tyylikäs vaihtoehto. Jos sinulla on jo useampi yksirivinen, voit harkita seuraavaksi ehkä kaksirivisen hankkimista.
Kaksi- vai kolmiosainen
Kaksiosainen puku sisältää nimensä mukaisesti kaksi vaatetta; takin ja housut. Kolmiosaisessa puvussa on mukana myös liivi. Kolmiosainen puku eli liivipuku on perinteisen herrasmiehen asu. Se sopii niin hoikalle kuin tukevalle vartalolle. Liivi korostaa hienosti hoikkaa vartaloa, ja toisaalta piilottaa tukevan henkilön vyötärönseudun tehokkaammin kuin pelkkä puvun takki. Liivi myös pitää solmien paikallaan. Ja kun riisut puvun takin pois, näyttää liivi paljon tyylikkäämmältä kuin pelkkä kauluspaita. Liivin voi toki ostaa myös erikseen, ja saada vanhaan pukuun ihan uutta näköä.
Värit
Miesten pukujen yleisimmät värit ovat harmaa, sininen ja musta. Musta on paras väri juhlapuvuksi. Ehkä järkevämpi valinta ensimmäiseksi puvuksi on kuitenkin tummanharmaa tai tummansininen. Ne ovat kaikkein monikäyttöisimpiä ja sopivat niin arkeen kuin juhlaan. Erilaisilla paita/solmioyhdistelmillä tummanharmaa näyttää joko hyvin juhlavalta tai rennon asialliselta.
Seuraavaksi hankintalistalta voi löytyä musta, ruskea tai liituraita. Vaaleat sävyt sopivat parhaiten kesäkäyttöön. Ne eivät sovi muodollisiin tilaisuuksiin samalla tavalla kuin tumma puku.
Materiaalit
Käyttömukavuuden, istuvuuden ja näyttävyyden kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä on puvun kangasmateriaali. Halvimmat puvut on valmistettu keinotekoisista materiaaleista, kuten polyesterista, tai erilaisista villasekoitteista. Kannattaa kuitenkin suosia luonnollisia materiaaleja, erityisesti villaa. Puvun materiaalina voi olla myös puuvilla, pellava, silkki, tweed tai flanelli.
Tweed on paksu ja lämmin villakangas, jota käytetään yleensä päällystakkien, mutta myös pukujen materiaalina. Tweed on kestävää ja vettä hylkivää.
Pellava on pehmeä ja kevyt materiaali. Se sopii kesäkäyttöön suunnitellun puvun materiaaliksi. Pellavan huonoja puolia on että se rypistyy ja likaantuu helposti. Pitkä altistus auringolle saa pellavan nopeasti näyttämään kuluneelta.
Puuvilla on toinen kesäkäyttöön sopiva materiaali. Pellavakangas tuntuu miellyttävältä ja viileältä ihoa vasten. Puuvillalla on hieman sama ongelma kuin pellavalla, eli se rypistyy ja likaantuu helposti. Puuvilla ei ole kuitenkaan yhtä herkkä likaantumaan kuin pellava.
Mikään ei kuitenkaan vedä vertoja aidolle villalle. Luonnollisen elastisuutensa ansiosta villa ei rypisty helposti, tuntuu hyvältä ihoa vasten ja on viileä myös kesällä. Kalliimmissa puvuissa käytetään usein pitkäkuituisempaa villaa kuin halvoissa puvuissa. Ja mitä pidempi kuitu on, sitä sileämmältä kankaan pinta tuntuu.
Puvun valmistustapa
Kaupoissa näkyvät puvut ovat valmisvaatteita eli ”tankopukuja”, jotka ovat valmistettu standardimittojen mukaan. Harva meistä vastaa mitoiltaan juuri valmistajien mitoituksia. Pukuja tehdään erilaisille vartalotyypeille ja myös valmistajien mitoituksissa on selviä eroja. Valmispukuihin voidaan yleensä tehdä pieniä korjauksia, jotta puku saadaan istuvaksi.
Jos mittasuhteesi poikkeavat selvästi vakiomitoituksista, voi mittojen mukaan valmistettu puku olla ainoa vaihtoehto saada hyvinistuva asukokonaisuus. Mittojen mukaan valmistettu puku voi olla mittatilauspuku tai räätälinpuku.
Mittatilauspuku
Mittatilauspuku eli mittapuku valmistetaan tehtaassa käyttäjän mittojen mukaan. Sovituksen jälkeen valmiiseen pukuun voidaan tehdä vielä pieniä korjauksia, joilla istuvuus saadaan viimeisteltyä.
Räätälinpuku
Räätälinpuku on täysin yksilöllinen vaate, joka valmistetaan käsityönä käyttäjän mittojen mukaan. Räätälinpuvun valmistaminen vaatii yleensä 3-4 sovituskertaa, jotta puvun istuvuus saadaan täydelliseksi.
Hinnat
Pukujen hinnat alkavat noin 150 eurosta. Villapuvun voi saada 300-350 eurolla. Mittapukujen hinnat Suomessa alkavat n. 1000-1500 eurosta ja räätälinpukujen 2000 eurosta. Hinnoissa on kuitenkin valtavasti eroja kankaasta, valmistustavata ja pukubrändistä riippuen. Italialainen luksuspuku voi maksaa helposti 4000-5000 euroa. Hinta ja brändi ei kuitenkaan aina takaa laatua, joten pelkän hinnan perusteella ei pukuja voi laittaa paremmuusjärjestykseen. Ja muista että kalleinkaan puku ei näytä miltään, jos se ei istu hyvin!