Vaikka pääkaupunkiseutua ei lähtökohtaisesti pidä luontokohteena, löytyy luonto onneksi yllättävän läheltä. Kovin kauaksi ei tarvitse tiuhaan asutulta alueelta siirtyä kun voi jo löytää todella hienoja ja rauhallisia paikkoja.

Seurasaari

Lähimpänä Helsingin keskustaa on Seurasaaren ulkoilupuisto. Saari on toiminut puistona ja kaupunkilaisten virkistysalueena jo vuodesta 1890 lähtien. Seurasaari tarjoaa mukavan ulkoilureitin ja hienoja rantamaisemia.

Vuosaaren Mustavuori

Helsingin Vuosaaren Mustavuori tarjoaa historiasta kiinnostuneille paljon nähtävää. Alueella on vanhoja Ensimmäisen Maailmansodan aikaisia linnoitusrakenteita. Alueena Mustavuori ei ole kovin iso, mutta alueen kiertämällä saa ihan mukavan reitin aikaiseksi. Samalla voi kiivetä Vuosaaren huipulle, joka on noin 60 metriä korkea täyttömäki. Alue toimi aikanaan kaatopaikkana, mutta on saanut nyt uuden merkityksen virkistysalueena.

Uutela

Helsingin Vuosaaresta löytyy myös toinen ulkoilualue eli Uutela. Uutelan alueelta löytyy pari lyhyttä (1,5 km ja 2,5 km) ulkoilureittiä, jotka voi kätevästi yhdistää. Alueelta löytyy pari keittokatosta ja kallioisilta rannoilta löytyy paikkoja evästauoille.

Pirttimäki

Pirttimäki on Helsingin kaupungin ulkoilualue Espoossa, Bodomjärven ja Nuuksion Pirttijärven välissä. Alueelta löytyy eripituisia ulkoilureittejä, joita kiertämällä pääsee näkemään myös alueen pienet lammet. Reiteillä on kohtuullisia korkeuseroja, joten ulkoillessa saa mukavassa liikuntaa. Pienet lammet tarjoavat hyviä eväspaikkoja. Lähin keittokatos löytyy Pirttimäen alueen läheisyydestä. Hynkänlammen ja Sorlammen keittokatokset tarjoavat myös todella mukavat maisemat.

Sipoonkorven kansallispuisto

Sipoonkorven kansallispuisto tarjoaa niin peltomaisemia, korpimetsää kuin korkeita kallioitakin. 4,8 kilometrin pituinen Kalkinpolttajan reitti tarjoaa mukavasti korkeuseroja, kun polku vie mäeltä toiselle. Osa reitistä on varsin helppokulkuista mutta matkan varrella on myös kapeita polkuja sekä hankalia nousuja ja laskuja. Reitin varrella on yksi tulipaikka.

Porkkalanniemi

Kirkkonummen Porkkalanniemen kärjestä löytyy mukava merellinen ulkoilualue. Alueelta ei löydy pitkiä ulkoilureittejä, mutta rantakalliot tarjoavat mielenkiintoista nähtävää ja hyviä eväspaikkoja. Alueelta löytyy myös keittokatos. Porkkalanniemen hienot maisemat houkuttelevat vierailulle varsinkin hyvällä säällä. Myrskyisenä päivänä pääsee ihastelemaan mereltä rantautuvia aaltoja, mutta silloin tulee liikkua varovasti liukkailla rantakallioilla.

Nuuksion kansallispuisto

Pääkaupunkiseudun ulkoilupaikoista Nuuksion kansallispuisto tarjoaa laajimmat ja monipuolisimmat mahdollisuudet eksymiseen. Alueelta löytyy korkeita kallioita, pieniä lampia ja monentyyppistä metsämaisemaa. Nuuksiossa voi kuvitella olevansa jo paljon kauempana kaupungista, kuin mitä todellisuudessa on. Alueeseen voi tutustua eripituisia luontopolkuja pitkin ja hyviä eväspaikkoja löytyy enemmän kuin tarpeeksi. Alueella on myös useampi keittokatoksia.

Tässä seitsemän hyvää vaihtoehtoa syksyiseen retkeilyyn pääkaupunkiseudulla. Muista varustautua ottamalla lämmintä vaatetta ja sadevarusteet mukaan, ja tietysti myös eväät, niin ulkoilupäivästä tulee täydellinen.