Nyt ei ole kyseessä James Bondin kulkuneuvo, ainakaan vielä, vaan hollantilaisen PAL-V -yrityksen aikomus rakentaa ensimmäinen lentävä auto. PAL-V yritys aloitti toimintansa vuonna 2001. Vuosien suunnittelun ja kehitystyön jälkeen, PAL-V:n rakentama prototyyppi suoritti ensilentonsa vuonna 2012. Nyt yritys aikoo tuoda lähivuosina markkinoille ensimmäisen lentävän auton, PAL-V Libertyn.

Jos yrityksen suunnitelmat toteutuvat, tarjoaa PAL-V Liberty aivan uuden tavan ohittaa ruuhkat ja löytää aina sopiva parkkipaikka. Laitteella voi kätevästi nousta ilmaan lähes mistä tahansa ja matkata suorinta reittiä linnuntietä pitkin, tai vain nousta katselemaan maisemia yläilmoista. Jos myrskyrintama uhkaa, voi matkaa jatkaa taas tietä pitkin.

PAL-V Liberty on kolmipyöräinen, kaksipaikkainen ajoneuvo. 100-hevosvoimaisella moottorilla ja 100 litran polttoainetankilla varustetun Libertyn huippunopeus maan pinnalla on 160 km/h ja ajomatka 1315 km. Ilmaan noustessa paino on ratkaiseva tekijä. Auton omapaino on 664 kiloa ja maksimi lentoonlähtöpaino 910 kg.

Matkanopeus ilmassa on 140 km/h ja huippunopeus 180 km/h. Maksimi lentomatka on 400 km kahdella matkustajalla ja 500 km yksin lentäessä. Näin tankkiin jää vielä tarpeeksi polttoainetta varalle 1/2 tunnin lentoa tai 100-150 km ajoa varten. Tiellä kulutus on 7,6 l/100km ja ilmassa 26 l/h.

PAL-V kertoo että osat ensimmäisten lentävien autojen valmistukseen on jo hankittu tai ovat matkalla, ja ensimmäiset laitteet voitaisiin toimittaa asiakkaille jo vuoden 2018 tai 2019 aikana. Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA valvoo laitteen suunnittelu- ja rakennustyötä, jotta laite saisi mahdollisimman nopeasti myös EASA:n hyväksynnän viralliseksi lentolaitteeksi.

Lisätietoja PAL-V Libertystä löytyy yrityksen kotisivuilta.