Armeija kasvattaa pojista miehiä, ainakin elokuvissa. Hyvän inttileffan ainekset ovat tiukka kouluttaja, joukko huonosti käyttäytyviä alokkaita, ja loppukohtaus, jossa lopulta osoitetaan kurin ja koulutuksen merkitys.

Heartbreak Ridge (1986)

Kersantti Highway (Clint Eastwood) on vanha sotaratsu, joka sanoo mitä ajattelee ja myös toimii sen mukaan. Miehen koulutusmetodeja eivät aina ymmärrä nuoremmat esimiehet, saati sitten alokkaat. Elokuvan loppusota, jossa amerikan merivoimat valtaavat pienen Grenadan saaren, sisältää ehkä hieman liikaa Hollywoodille tyypillisiä ”amerikkalaiset sankarit” aineksi, mutta muuten Heartbreak Ridge on aivan loistava inttileffa.

Dirty Dozen (1968)

Majuri Reisman (Lee Marvin) on pätevä, mutta suorapuheinen, esimiestensä epäsuosiossa oleva upseeri, joka saa koulutettavakseen armeijan hylkäämiä yksilöitä. Nämä armeijaan epäsopivat, rikoksiin syyllistyneet yksilöt pitäisi saada toimimaan ryhmänä ja motivoitua lähes itsemurhalta vaikuttavaa tehtävää varten.

Jarhead (2005)

Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) on värväytynyt armeijan palvelukseen vuonna 1989, kun ei ehkä oikein tiedä mitä muutakaan tekisi. Vaikka mies ei alkuun vaikuta ihannesotilaalta, pääsee hän pian harjoittelemaan tarkka-ampujaksi ylikersantti Sykesin (Jamie Foxx) johdolla. Swofford alkaa osoittaa kykyjään sotilaana, ja pian nuo taidot tulevat myös tarpeeseen. Nimittäin Irakin valloitettua Kuwaitin 1990, USA onkin yllättäen sodassa, ja Swofford matkalla Lähi-Itään.

Jarhead (Merijalkaväen mies) on paitsi hyvä inttileffa, myös erinomainen kuvaus nuorten sotilaiden turhautumisesta ja yrityksistä pitää motivaatiota yllä heidän odottaessaan pääsyä tositoimiin ennen Persianlahden sodan taisteluiden alkamista.

Tigerland (2000)

Jos olet alokkaana Fort Polkin koulutuskeskuksessa 1970-luvun alussa, niin on aika selvää että koulutuksen jälkeen päädyt Vietnamiin. Täällä ei siis vain harjoitella sotilaaksi, täällä opetellaan selviämään taistelussa.

Yksi alokkaista, Roland Bozz (Colin Farrell) on toistaiseksi keskittynyt vain oman elämänsä sotkemiseen. Bozz ei ole kiinnostunut armeijasta ja yrittää vain aiheuttaa itselleen ongelmia aina kun mahdollista. Pian Bozz kuitenkin huomaa ettei armeijassa voikaan ajatella pelkästään itseään, vaan sotilastovereihin tutustuminen alkaa vaikuttaa myös Bozzin ajatteluun. Myös esimiehet huomaavat Bozzin kyvyt sotilaana. Mies sopisi armeijaan vähän liiankin hyvin, jos vain antaisi itselleen luvan olla hyvä sotilas…

Full Metal Jacket (1987)

Elokuvahistorian tylyin “armeijajermu” on Full Metal Jacket -leffassa alokkaita kouluttava vääpeli Hartman (Lee Ermey). Hartmanin opeilla selviää mitä sotilaan pitää osata, mitä pitää tehdä ja miltä pitää näyttää. Kaikki muu on turhaa. Suurin osa alokkaista selviää tästä Hartmanin kovasta koulusta, mutta eivät aivan kaikki.