Räätälinpuku on uniikki vaate, jonka räätäli eli vaatturi on valmistanut käsityönä. Räätälinpuvun etuna on paitsi hyvä istuvuus, mutta siinä näkyy hienolla tavalla myös vaatturin ammattitaito ja käsityön jälki.

Räätälinpukua ei pidä sekoittaa mittatilauspukuun. Mittapuku valmistetaan mittojen mukaan tehtaassa, mutta räätälinpuku tehdään kokonaan käsityönä vaatturiliikkeessä.

Räätälinpuvun hankinta

Räätälinpuvun valmistus on lähes yhtä paljon asiakaspalvelua kuin käsityötä. Vaatturi selvittää ensin käyttötarpeen ja asiakkaan yksilölliset toiveet. Sitten valitaan puvun malli ja kangas. Vaatturit käyttävät yleensä vain laadukkaimpia kankaita, sillä kun puku valmistetaan käsityönä, ei kannata alkaa säästämään kankaan kohdalla. Kun vaatturi on ottanut asiakkaan mitat, valmistaa hän niiden pohjalta kaavan, jonka mukaan puvun valmistus alkaa.

Räätälinpuvun hankinta vaatii yleensä 3-4 sovitusta, jotta puvusta saadaan täydellinen. Ensimmäisessä sovituksessa tarkistetaan puvun runko ja ympärysmitat. Tällöin puvussa ei ole vielä hihoja. Hihojen ja kauluksen istuvuus selviä toisella sovituskerralla. Yleensä kolmannessa sovituksessa puku on jo hyvin pitkälle valmis. Siihen voidaan kuitenkin tehdä vielä muutoksia, jotta istuvuus on täydellinen.

Räätälinpuvun hinta

Runsas määrä käsityötä ja laadukkaat materiaalit näkyvät myös hinnassa. Suomessa räätälinpuvun hinta lähtee noin 2000 eurosta. Toisaalta tällä hinnalla saa todella laadukkaan, täydellisesti istuvan puvun. Räätälinpukua hankkiessa kannattaa harkita samalla ainakin toisen housuparin tilaamista samalla. Kun kaavat ovat valmiit, voi toisen housuparin saada selvästi edullisemmin.