Aina ensiesittelystään vuodesta 1925 lähtien, Rolls-Royce Phantom on edustanut automaailman ylellisintä tasoa. Phantom on kuljettanut niin valtionpäämiehiä, kuninkaallisia, sotilasjohtajia kuin pop-maailman tähtiä. Phantom on kuljettanut Beatlesit Buckinghamin palatsiin, ja sen kyydissä ovat viihtyneet niin Churchill kuin myös kenraalit Eisenhower ja Montgomery.

Rolls-Royce Phantom I

Rolls-Royce Phantomin valmistus alkoi vuonna 1925. Autoa kehitettiin salassa kilpailijoilta, ja sen työnimenä oli Eastern Armoured Car. Ajatus oli huijata kilpailijat uskomaan että autosta oli tulossa panssaroitu ajoneuvo armeijan käyttöön. Rolls-Roycen tehtaan ympäristöön jätettiin lojumaan jopa ylimääräisiä panssarilevyjä, jotta huijaus saatiin uskottavaksi. Todellisuudessa tavoiteena ei ollut enempää eikä vähempää kuin luoda maailman paras auto.

Rolls-Roycen Phantom oli välitön menestys markkinoilla. Auto oli ylellinen ja tehokas. Moottorina oli 7.668-litrainen suorakutonen. Auto oli myös kestävä ja luotettava. Yksi osoitus auton kestävyydestä saatiin General Motorsin testiradalla. Kun GM avasi uuden ja vaativan testiradan Michiganissa, yksikään auto ei selvinnyt edes kahta kierrosta neljä mailia pitkällä radalla täydellä kaasulla ajettaessa ilman moottorivahinkoja. Ainoastaan Rolls-Royce Phanton selvitti radan, ja vielä huikealla 80 mailin nopeudella.

Hyvästä parempi – Phanton II

Sir Henry Roycen väsymättömänä päämääränä oli tavoitella parasta. Joten luonnollisesti myös parhaasta piti saada vielä parempi. Tämän ajattelun seuraksena Rolls-Royce esitteli Phantom II -mallin vuonna 1929. Autossa oli uusi moottori ja uusi alusta, mikä selvästi paransi auton ajo-ominaisuuksia.

Phanton III jäi Sir Henry Roucen viimeiseksi projektiksi. Hän menehtyi vuonna 70-vuotiaana vuonna 1933, kun seuraavan Phantom mallin kehitystyö oli käynnissä. Uudella 12-sylinterisellä moottorilla varustettu Phantom III esiteltiin pari vuotta myöhemmin, ja sitä valmistettiin vuodesta 1936 lähtien aina Toisen maailmansodan alkuun asti. Viimeinen Phanton III -mallin alusta valmistui vuonna 1941, mutta sodasta johtuen auton korin valmistuminen venyi vuoteen 1947 asti. Tuolloin ei tiedetty automallin jatkosta, ja hetken aikaa näytti siltä että Phantom jäisi kummittelemaan historiaan yhtenä sodan uhreista.

Hengen paluu – Phantom IV

Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt vaan uusi Phantom IV esiteltiin vuonna 1950. Autosta piti alunperin tulla vain yksittäiskappale prinssi Philipin ja silloisen prinsessa Elisabetin käyttöön. Kun auto näki päivänvalon, sai Rolls-Royce lähes välittömästi 17 uutta tilaista kuninkaallisilta ja eri valtioiden päämiehiltä. Autossa oli suora 8-sylinterinen moottori, joka kävi tasaisesti hitaissa vauhdeissa. Näin se sopi loistavasti myös paraatiajoneuvoksi.

Vuonna 1959 malli päivittyi ja vuoroon tuli Phantom V. Sitä valmistettiin vuoteen 1968 asti, minä aikana autoja valmistui 516 kappaletta. Phantom V -mallin käyttäjiin lukeutuivat mm. kuningataräiti, Norjan kuningas Olavi sekä John Lennon.

Phantom VI -malli oli tuotannossa vuodesta 1968 lähtien aina vuoteen 1990. Ehkä kuuluisin yksilö on korotetulla katolla varustettu malli, jonka brittiläinen autoteollisuus lahjoitti kuningatar Elisabet II:n käyttöön vuonna 1977 hänen 25 vuotisen valtakautensa kunniaksi.

Uusi aika – Phantom VII

Pitkän hiljaiselon jälkeen Phantom palasi takaisin Rolls-Roycen mallistoon vuonna 2003. Auton muotoilu oli nykyaikainen, mutta samalla ajaton. Moottorina oli 6.75-litrainen V12, joka tarjoasi luksusautolle myös urheilullisen suorituskyvyn. Kiihdytys satasen vauhtiin onnistui 5,9 sekunnissa. Phanton VII oli paitsi ylellinen ja viimeistelty, myös täynnä erikoisia yksityiskohtia, kuten teflon-päällysteiset sateenvarjot ja aina pystyasennosa pysyvät vanteiden keskikupit.

Phantom VII pysyi tuotannossa vuoteen 2016 asti. Nyt se on saanut jo seuraajan eli jo mallin kahdeksatta sukupolvea edustavan Phantom VIII -mallin.

Rolls-Royce Phantom I Sedanca de Ville by Hooper
Rolls-Royce Phantom II Saloon by H.J. Mulliner
Rolls-Royce Phantom III Sedanca de Ville by H.J. Mulliner
Rolls-Royce Phantom IV Landaulette
Rolls-Royce Phantom V Saloon by James Young
Rolls-Royce Phantom VI Limousine by Park Ward
Rolls-Royce Phantom VII