Kesäisempien kelien vihdoin saapuessa Suomeen on kiva nauttia auringosta, mutta jos auringonpaisteessa meinaa paahtua pidempään, on myös miesten hyvä muistaa aurinkosuoja. Suomalaisista noin viisi prosenttia on niin vaaleita, että iho palaa helposti.

Aurinkosuojavoide tulee valita oman ihotyypin mukaan. Mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi suojakerroin vaaditaan. Hyvästä suojavoiteessa on sekä UVA- että UVB-suoja ja suojakerroin vähintään 15. Viime vuotisia suojavoiteta ei kannata käyttää, sillä aineiden suojateho heikkenee ajan kuluessa.

Jos iho on päässyt palamaan, sitä on hyvä viilentää vedellä ja tämän jälkeen hoitaa kortisonivoiteella ja tulehduskipulääkkeellä. Lievä palaminen paranee itsestään 3–5 päivässä. Jos iho on palanut laajasti, ja lisäksi ilmenee huonoa oloa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, etenkin jos kyseessä on lapsi.

Alkukesästä aurinko saattaa aiheuttaa aurinkoihottumaa, joka ilmenee kutisevina pieninä näppylöinä. Iho voi myös pelkästään kutista auringolle altistuneilla alueilla. Kutinaa ja näppylöitä voi hoitaa kortisonivoiteilla ja antihistamiineilla.

Lisätietoa auringolta suojautumisesta löytyy Allergia- ja astmaliiton kotisivuilta.