Ennen tämänvuotista paluutaan WRC-sarjaan uudella Toyota Yaris WRC-mallilla, Toyotan edellinen virallinen esiintyminen rallipoluilla vie niinkin kauas kuin vuoteen 1999.

Vaikka Toyotan tehdastallia ei ole nähty ralleissa koko 2000-luvulla, ei Toyotan rallimenestystä ole silti kokonaan unohdettu. Merkin menestyksekkäimmät rallivuodet sijoittuvat 1980- ja 1990 –luvuille. Tuolloin Toyota mainetta pitivät yllä Celica ja Corolla, mutta nähtiin rallipoluilla myös Supra.

Tiettävästi ensimmäisen ralli, johon Toyota osallistui tehtaan panostuksella, oli vuoden 1957 Round Australia Trial –kestävyyskoitos. Toyota lähetti Crown Deluxe –mallin kiertämään Australiaa ja osoittamaan auton kestävyys pitkässä kilpailussa. 19 päivän ja yli 10 000 kilometrin jälkeen Toyota yllätti kaikki saapumalla maaliin komeasti kolmantena kilpailussa, jossa jo pelkkä maalilinjan ylittäminen oli saavutus sinänsä.

Ensimmäinen voitto rallin MM-sarjassa tuli vuonna 1973, kun Walter Bruce ajoi Corollalla ykkössijan Press On Regardless –rallissa Yhdysvalloissa. Jyväskylän rallissa Toyota sai ensimmäisen voittonsa vuonna 1975 Hannu Mikkolan ohjastamalla Corolla Levinillä.

1980-luvulle siirryttäessä Toyota alkoi tosissaan panostaa rallitoimintaan…

TA63 Toyota Celica Twincam Turbo (1983-1986)

Toyota Celica Twincam Turbo

1980-luvun alkupuolella B-ryhmä herätti monen autonvalmistajan kiinnostuksen, ja tottakai myös Toyota oli mukana. Toyotan ase B-ryhmässä oli Toyota Celica Twincam Turbo. Se ilmestyi ensimmäisen kerran rallipoluille Jyväskylässä vuonna 1983. Uuden auton kanssa ensiesiintymisensä Toyota ratissa teki myös nuori rallilupaus Juha Kankkunen.

380-hevosvoimainen, takavetoinen Toyota Celica Twincam Turbo ei pärjännyt nelivetoisilla kilpakumppaneille syheröteillä, mutta erinomaisen luotettavuutensa ansiosta auto löysi paikkansa Afrikan pitkiltä erikoiskokeilta. Toyota hallitsi Safari-rallia voittaen kolmesti putkeen vuosina 1984-1986. Toiset kolme voittoa Norsunluurannikon rallissa ansaitsi autolle lempinimen ”King of Africa”.

MA70 Toyota Supra (1987-89)

MA70 Toyota Supra WRC

Sääntömuutoksen johdosta B-ryhmäläiset joutuivat eläkkeelle, ja Toyota tarvitsi uuden aseen rallipoluille. Toyota valmisteli uudesta Celicasta ralliversiota, mutta se ei ollut vielä lähellekään valmis. Nopean aikataulun puitteissa Toyotan valinta oli kolmannen sukupolven Toyota Supra. Vaikka Supra oli urheiluauto, ei sitä ollut lähtökohtaisesti suunniteltu rallikäyttöön. Auto oli selvästi isompi ja painavampi kuin monet sen kilpakumppanit. Alkuvaiheessa käytössä oli vain vapaastihengittävä, 3.0-litrainen moottori. Vaikka tosiasiat näyttivät olevan Supra vastaan, Toyota osallistui autolla vuoden 1987 Safari-ralliin. Björn Waldegård johti rallia vielä viimeisenä päivänä, kunnes moottorin lämpöongelmat johtivat keskeytykseen.

Toyotalla oli kovat odotukset uuden turboahdetun moottorin suhteen, jonka tuore tyyppihyväksyntä mahdollista osallistumisen Norsunluurannikon ralliin. Toyotan rallitoimintaan pyörittänyt TTE-tiimi kuitenkin vetäytyi kisasta, kun tiimin avainhenkilöihin kuulunut Henry Liddon menehtyi traagisessa lento-onnettomuudessa. Turboahdettu Supra nähtiin Safari-ralleissa vuosina 1988 ja 1989, mutta se ei saavuttanut aivan yhtä hyvää menestystä kuin edeltäjänsä

Toyota Celica GT-Four ST165 (1989-91)

Toyota Celica GT-Four ST165 1991

Toyota Celica GT-Four oli Toyotan ensimmäinen nelivetoinen ralliauto, ja mahdollisti kilpailemisen MM-sarjan kovimpia haastajia vastaan. Kovista odotuksista huolimatta auton alkutaivalta varjostivat vaihteiston ja moottorin ongelmat. Auto teki ensisiintymisenä jo 1988, mutta menestys antoi vielä odottaa. Toyota kehitti autoa ja osallistui aluksi pienempiin ralleihin.

Vuonna 1989 Juha Kankkunen ajoi voittoon Australian rallissa, ja se oli kuin ensisoittoa 90-luvun menestykselle. Kaudella 1990 Toyota kilpaili jo täyspäisesti Lancian kanssa. Lancia nappasi 6 osakilpailuvoittoa ja vei tallimestaruuden. Toyota jäi yhden voiton päähän, mutta Carlos Sainz oli tasaisin kuljettaja ja nappasi Toyotalle kuljettajien MM-tittelin.

Toyota Celica GT-Four ST185 (1992-94)

Toyota Celica GT-Four ST185 Juha Kankkunen

Pienten alkuvaikeuksien jälkeen Toyotan menestys jatkui ST185 Celica-mallilla. Tästä autosta tuli Toyotan rallihistorian menestyksekkäin ralliohjus. Vuosina 1992-1994 Toyota saavutti rallin MM-sarjassa 16 osakilpailuvoittoa, nappasi kolme kuljettajien MM-titteliä (Sainz, Kankkunen, Auriol) ja kaksi valmistajan merkkimestaruutta (1993 ja 1994).

Toyota Celica GT-Four ST205 (1995)

Toyota Celica-GT-Four ST205 WRC

Kaudelle 1995 Toyota sai uuden version Celicasta. ST205-malliversio pyrki jatkamaan edeltäjänsä viitoittamalla tiellä, mutta ei päässyt aivan samanlaiseen menestykseen Subarun ja Mitsubishin viedessä kärkisijat. Auriol ajoi Korsikan rallissa Toyotan ainoan voiton, mutta myöhemmin tulokset mitätöitiin Toyotan sääntörikkeen johdosta. Auton tarkistuksessa paljastui Toyotan nerokas turboratkaisu, joka ei valitettavasti kuitenkaan aivan täyttänyt FIA:n sääntöjä. Toyota sai 12kk kilpailukiellon, mikä päätti ST205:n MM-uran. Autolla kilpailtiin kuitenkin vielä muissa sarjoissa, kuten rallin EM-sarjassa.

Toyota Corolla WRC (1998-99)

Toyota Corolla WRC 1999

Vuonna 1998 Toyota palasi rallipoluille tosissaan uudella Corolla WRC-mallilla. Auto oli selvästi pienempi ja siten ketterämpi kuin iso Celica. Sainz aloitti kauden voitolla ja nappasi seitsemän palkintopallipaikkaa. Sainz kilpaili mestaruudesta tasapäin Mitsubishin Tommi Mäkisen kanssa, mutta lopulta Mäkisen Tomppa vei mestaruuden, Toyotan jäädessä kakkoseksi niin kuljettajien kuin valmistajien pisteissä. Seuraavalla kaudella Toyota sai vain yhden voiton, mutta nappasi merkkimestaruuden olemalla kaikista tasaisin suoriutuja. Toyota ei palannut ralliin enää vuonna 2000, vaan keskittyi Formula-hankkeeseensa.

Toyota Yaris WRC (2017-)

Toyota Yaris WRC 2017

Nyt Toyota on tehnyt paluun rallipoluille vahvasti suomalaisin voimin. Rallitoimintaa pyörittävän Toyota Gazoo Racingin tiimipäällikkönä on Tommi Mäkinen, ja tallin kahta 380-hevosvoimaista Toyota Yaris WRC-autoa ohjatavat ajajaparit Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila ja Juho Hänninen / Kaj Lindström. Jari-Matti nappasi voiton heti toisessa osakilpailussa Ruotsissa, joten ainakin Toyotan uusi alku näyttää hyvin lupaavalta.