Ford Mustang on yksi legendaarisimmista ja pitkäikäisimmistä automalleista. Ei siis ihme että auton historiaan mahtuu monenlaista mielenkiintoista faktaa…

1. Lähtöhinta 2368 dollaria

Ford Mustangin lähtöhinta vuonna 1964 oli 2368 dollaria. Tullessaan markkinoille Ford Mustang saavutti valtaisin suosion. Miljoonan myydyn auton raja rikottiiin vain kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1966.

2. Racy Red -punainen vai kenties pinkki

21% kaikista Mustangeista on punaisia. Vuonna 1967 Mustang oli saatavissa myös hieman hempeämmän värisenä, sillä värivalikoimasta löytyivät vaaleanpunaiset Dusk Rose ja Playboy Pink.

3. Mikä ihmeen T5

Vuosien 1964-79 välillä Ford Mustang tunnettiin Saksan markkinoilla T5-nimellä, sillä Krupp oli rekisteröinyt Mustang-nimen kuorma-autolleen. T5-nimellä ei ole tiettävästi erityistä merkitystä. Se toimi Mustangin kehitysprojektin tunnuksena, mistä nimi ehkä poimittiin.

4. Melkein Cougar

Auton nimeksi oli pitkään tarjolla Cougar. Vasta kehitystyön viime metreillä nimeksi valittiin Mustang.

5. Julkkisten kulkupeli

Lukuisat julkisuuden henkilöt ovat omistaneet Ford Mustangin. Esimerkiksi The Doorsin laulaja Jim Morrison omisti vuoden 1967 Ford Mustang GT500 -mallin, joka oli ainoa Morrisonin omistama auto. Yhdysvaltain 42:nen presidentti Bill Clinton puolestaan totesi aikanaan, että ainoa huono puoli presidentin virassa oli se ettei voinut ajaa vuoden 1967 Ford Mustangillaan.

6. Leffatähti

Ford Mustang teki ensiesiintymisen valkokankaalla Bond-leffassa Goldfinger. Sen jälkeen auto on esiintynyt yli 500 leffassa ja sadoissa TV-sarjoissa. Mustangin ehdottomasti kuuluisin rooli oli kuitenkin Bullitt-elokuvan tähtenä.

7. Inspiraarion lähde muusikoille

Mustang on esiintynyt myös lukuisissa musiikkikappaleissa, kuten Chuck Berryn My Ford Mustang, Vanilla Icen Rollin In My 5.0, ja Wilson Pickettin kuuluisaksi tekemä Mustang Sally.

8. Pikkukuljettajille

Mustang oli yksi Hot Wheels -leluautosarjan 16 alkuperäisestä autosta. Myös Barbi-nukke tapasi ajella 1990-luvulla Ford Mustangilla. Barbilla oli Mustangista myös jatkettu malli, johon myös Barbin ystävät ja Ken mahtuivat kyytiin.

9. Mihin se ensimmäinen joutui?

Ensimmäinen tuotantolinjalta valmistunut Mustang ei ollut tarkoitettu myytäväksi, vaan Ford aikoi pitää sen itsellään. Inhimillisen erehdyksen seurauksena ensimmäinen Mustang kuitenkin päätyi asiakkaalle. Se toimitettiin kanadalaiselle lentäjälle, Stanley Tuckerille. Ford pääsi korjaamaan tilanteen pari vuotta myöhemmin, kun Stanley luopui alkuperäisestä autostaan saatuaan tilalle miljoonannen tuotantolinjalta valmistuneen Mustangin.

10. Gail Wisen ihastus

Vuonna 1964, 22-vuotias opettaja Gail Brown oli vanhempiensa kanssa Ford-myymälässä. Gail halusi ensimmäisen oman auton, mutta mikään liikkeessä ei herättänyt Gailin kiinnostusta. Liikkeen myyjä ei halunnut menettää asiakasta, joten hän vei Gailin autoliikkeen takaosaan, missä odotti peiton alle piilotettuna tuore uutuus, 1965-vuosimallin Ford Mustang Convertible. Auton nähdessään Gail tiesi samantien löytäneensä oman autonsa.

Saman fiiliksen koki moni autonostaja Ford Mustangin tullessa markkinoille vuonna 1964. Erikoiseksi Gail Brownin (nyk. Gail Wise) kohdalla asian tekee se, että hän osti autonsa 15. huhtikuuta 1964, kun auton virallinen myynti alkoi vasta kaksi päivää myöhemmin, 17.4.1964. Gail Wise on siten ensimmäinen rekisteriin merkitty Mustangin omistaja. Sama auto on edelleen Gailin ja hänen miehensä Tom Wisen omistuksessa.