Mercedes-Benzin S-sarja herättää aina aivan omanlaisensa fiiliksen. Vaikka edustusautoluokassa on muitakin erinomaisia vaihtoehtoja, tuntuu Ässä silti olevan omassa luokassaan. Nyt tämä iso mutta solakka tyttö on saanut päivityksen, jonka myötä autoon on tarjolla Mersun kaikkien aikojen tehokkain diesel. Vaikka S-Mersussa houkuttaisi matkustaa takapenkillä, niin kokeillaan miltä uusi Mercedes-Benz S 400 d tuntuu kuljettajan paikalta käsin.

S 400 d – Hiljainen ja tehokas

S 400 d -mallissa on uusi 3.0-litrainen ja 6-sylinterinen rivimoottori, joka on Mersun henkilöautomalliston kaikkien aikojen tehokkain diesel. Moottorista on kaksi eri tehoversiota; S 350 d (286 hv) ja tämä S 400 d (340 hv). Moottorissa on voimaa riittävästi +. Ässällä kun ei tarvitse hurjastella vaan sillä ainoastaan liikutaan eleettömän kevyesti ja vaivattomasti paikasta toiseen. Tai aina ei tarvitse olla edes päämäärää. Ässällä kun tekee mieli lähteä liikenteeseen vain matkustamisen ilosta.

Koska Ässällä matkustamisesta nauttii hieman turhankin paljon, on hyvä tietää että myös polttoaineenkulutus pysyy kurissa. Mercedes-Benz S 400 d 4Matic -mallin yhdistetty kulutus on 5,6 l/100km ja CO2-päästöt 147 g/km. Toki aina ei malta lipua hiljaa eteenpäin, vaan joskus saattaa tehdä mieli polkaista jalan alla kutittelevaa kaasupoljinta hieman syvemmälle. Tällöin iso auto liikahtaa varsin reippaasti. Jo kevyessä kiihdytyksessä tuntee että moottorissa riittää voimaa. Moottorin huippuvääntö on 700 Nm, minkä tuntee jo alakierroksilla. Talvikeleissä ei tullut testattua S 400 d:n kaikkia voimavaroja, mutta tehdas lupaa auton kiihtyvän satasen vauhtiin parhaimmillaan 5,2 sekunnissa.

Airmatic-ilmajousitus takaa pehmeät kyydit

Moottorin jatkeena on pehmeästi vaihtava 9-vaihteinen automaatti. Vaihteita voi halutessaan vaihtaa myös itse, mutta yhdeksän vaihtoehdon välillä on melko haastavaa löytää tilanteeseen sopiva. Parempi siis antaa tietokoneen hoitaan ne tehtävät. Koska vaihteiden välitykset ovat melko lähellä toisiaan, ei vaihtoja juuri huomaa. Pykälät vaihtuvat pehmeän huomaamattomasti ja nopeasti. 9-portainen automaatti on vakiona kaikkien moottoreiden yhteydessä, lukuunottamatta V12-malleja, joissa on 7-portainen automaatti.

Jotta etenemiskykyä riittää myös haastavammissa olosuhteissa, on 4Matic-neliveto vakiona kaikissa Suomen tuontimalleissa. Ainoastaan V12-moottorit ovat aina takavetoisia. Pehmeän nautinnolliset kyydit viimeistelee vakiovarusteluun kuuluvat Airmatic-ilmajousitus. Mukautuvalla vaimennuksensäädöllä varustettu ilmajousitus säätyy automaattisesti ajotilanteen ja kuorman mukaan. Kovemmissa nopeuksissa moottoritiellä auto madaltuu jopa 20 mm, mikä pienentää ilmanvastusta ja parantaa ajoneuvon vakautta. Vastaavasti autoa voi korottaa jopa 40 mm, jos tie näyttää poikkeuksellisen huonokuntoiselta.

Vaihtoehtoja riittää

Dieselmoottori on Suomessa se suositumpi voimanlähde, mutta tarjolla on myös kiinnostavia bensakoneita. Pienin bensamoottori on S 450 (367 hv). Autossa ei ole kuitenkaan V8, vaan ”ainoastaan” ahdettu 3.0-litrainen suorakutonen. Mersu ei ole jättänyt kehitystyötä siihen, vaan moottorin erikoispiirteisiin kuuluvat 48V sähköjärjestelmä, sähköinen lisäahdin ja integroitu käynnistysmoottori/generaattori (ISG). Lisälaitteet toimivat sähköisesti, joten autolla on mahdollista rullata polttomoottori sammutettuna. S 450 4Matic -mallin yhdistetty kulutus on 7,0 l/100km ja CO2-päästöt 159 g/km, mikä kuulostaa todella kohtuulliselta tehokkaalle bensamoottorille.

Jos konepellin alle pitää kuitenkin saada enemmän sylintereitä, löytyy mallistosta vielä 4.0-litraisella V8-moottorilla varustettu S 560 4Matic (469 hv) sekä 6.0-litraisella V12-koneella varustettu S 600 (530 hv).

Kun valittavissa on vielä normaali ja pitkän akselivälin malli, löytyy S-sarjasta yllättävän paljon vaihtoehtoja. S-sarjan hinnat alkavat 134 719 eurosta (S 350 d 4Matic). Tämän vielä tehokkaamman S 400 d 4Matic -mallin lähtöhinta on 138 938 euroa. Bensiinimoottorisen S 450 4Maticin lähtöhinta on vielä kohtuullinen 146 549 euroa, mutta sitten hinnat alkavat nousta jyrkemmin jos himoitsee AMG-mallia (S 63 4Matic tai S 65 L) tai luksusluokan Maybach-versiota (S 560 5Matic tai S 650). Malliston huipulla on Mercedes-AMG S 65 L, jonka lähtöhinta autoveroineen on huikeat 443 644 euroa.

Ulkoisesti tuttu, sisällä paljon uutta

Ulkoisesti Ässän päivitys on sen verran hienovarainen, että suurin osa ei välttämättä erota uutuutta edeltäjästä, ellei autoja ole pysäköity rinnatusten. Toisaalta tekniikkapuolella onkin sitten paljon uutta, kuten Ultra Range -ominaisuudella päivitetyt Multibeam LED -ajovalot.

Yksi hauska uutuus S-sarjassa on matkustajien hyvinvoinnista huolehtiva Energizing-järjestelmä. Se yhdistää auton mukavuusjärjestelmät yhdeksi kokonaisuudeksi. Järjestelmä luo autoon erilaisia tunnelmia hyödyntäen ilmastointia, lämpötilaa, tehostetuoksuja, istuinten hierontatoimintoja, oviverhoilujen lämmitystä, valaistusta ja äänentoistoa. Valittavissa on kuusi erilaista ohjelmaa, kuten Freshness, Vitality tai Joy. Jokainen ohjelma kestää kymmenen minuuttia. Ohjelma visualisoi näytön värigrafiikka, valitsee aiheeseen sopivaa musiikkia ja säätää auton tunnelmavalaistusta. Kuljettaja voi siis ajo-ohjelman lisäksi valita nyt myös matkustamoon haluamansa tunnelman.

Uusi S-sarja tuntuu tutulta, mutta tarjoaa taas paljon uusia ominaisuuksia. Erityisesti uudet moottorit tekevät Ässästä entistäkin kiinnostavamman. Vaikka ulkonäkönsä puolesta edeltävä malli ei näytä vielä vanhalta, niin silti päivitys uuteen painokseen saattaa alkaa houkuttaa niin nykyisellään Ässällä kurvailevia kuin muitakin edustusautoluokassa matkustavia.