Jos vähänkin tuntee Audin urheilullisten mallien historiaa, niin uusi Audi RS 3 Sedan herättää nostalgisia tunteita välittömästi. Eikä vähiten moottorin ansiosta, joka on 5-sylinterinen, kuten alkuperäisessä quattrossa.

Audin hienoin voimanlähde

Vaikka Audilta löytyy vielä tehokkaampia moottoreita, on 2.5 TFSI yksi valmistajan hienoimmista voimanlähteistä. 2.5-litrainen turbokone tuottaa tehoa huimat 294 kW, siis täydet 400 hevosvoimaa. 480 Nm huippuvääntö on käytössä mahtavan laajalla kierrosalueella 1700-5850 rpm. Kun tämä maailman tehokkain sarjatuotannossa oleva viisisylinterinen laitetaan kompaktin Audin keulalle, alkaa tapahtua ihmeitä. Tarvittaessa Audi RS 3 kiihtyy satasen vauhtiin 4,1 sekunnissa.

Vaikka huippusuorituskykyä on kiva kokeilla, niin silti parhaiten autosta jää mieleen upea äänimaailma. Moottorin suorituskyky kun tarjoillaan nautinnollisen matalien pakoäänien säestämänä. Eikä moottoria tarvitse edes revitellä. Putkiston pörinöitä pääsee kuuntelemaan jo matalilla kierroksilla. Pakoputkiston ohjattavien pakokaasuläppien ansiosta äänimaailma vaihtelee uskomattoman hiljaisesta huomiota herättävän raikuviin. Käynnistyksessä ilmoille kantautuu sellainen tervehdys, että ikkunat auki nukkuva naapurikin todennäköisesti tunnistaa kuka lähti aamulla töihin.

2.5 TFSI on todella tehokas, mutta silti kohtuullisen kompaktin kokoinen pata RS 3:n keulalle. Moottorin alumiinisten kampikammioiden ansiosta paino on keventynyt 26 kiloa edeltävään moottoriin verrattuna. Moottorin tehot välittyvät 7-portaisen s tronic -vaihteiston ja quattro-nelivetojärjestelmän kautta kaikille neljälle pyörälle. Nelivetojärjestelmän sähköhydraulinen monilevykytkin jakaa voimaa ajotilanteen mukaan etu- ja taka-akseleiden välillä. Urheilullisessa ajossa takapyörät saavat tavallista isomman annoksen vääntöä.

Auton varusteluun kuuluu lisäksi pyöräkohtainen vääntömomentin ohjaus. Mutkaan ajettaessa järjestelmä jarruttaa kaarteen sisäpuoleisia pyöriä parantaen ajofiiliksiä mutkateillä. Vakiomalliin verrattuna RS 3 on 25 mm matalampi ja etuakselin kohdalta 20 mm leveämpi. Pysäytysvoimaa tarjoavat 310 milliset jarrulevyt. Lisävarusteena on saatavissa myös hiilikuitukeraamiset etujarrulevyt.

Ajajan auto

Audi RS 3 Sedan on selvästi ajajan auto, mikä korostuu hyvin myös kuljettajan paikalla. Autossa on kaikki tarvittava, mutta ei mitään ylimääräistä. Ohjaamon ilme on hyvin pelkistetty, mikä sopii loistavasti urheilulliseen malliin. Kojelaudalla on vakiona 7” MMI-näyttö, mutta halutessaan senkin saa laskettua kojelaudan sisään piiloon. Kuljettajalle informaatiota tarjoaa mustapohjainen, punaisilla osoitinnuolilla varustettu mittaristo. Lisävarusteena on saatavissa perinteisen mittariston korvaava Audi virtual cockpit mittaristo. Tähän teräväpiirtonäyttöön voi valita erilaisen näkymän. Uudessa RS-näkymässä keskeisellä paikalla on tietysti kierroslukumittari. Autossa on vakiona nappanahkaiset, RS-logoilla varustetut urheiluistuimet. Lisävarusteena on valittavissa voimakkaammin muotoillut urheiluistuimet, joissa kiinteät pääntuet.

Audi RS 3 on saatavissa joko Sportback tai Sedan -mallina. Valitsi sitten kumman mallin tahansa, RS 3:n erottaa A3-vakiomallista selvästi. Keulaa koristaa kiiltävän musta hunajakennokuvioitu etusäleikkö ja suurilla ilmanottoaukoilla varustettu sporttisempi puskuri. Etupuskurin helmaan kohokuvioin kirjailtu quattro-teksti on upea yksityiskohta, joka tekee vaikutuksen ainakin kaikkiin quattro-intoilijoihin. Perän ilmettä korostavat takaspoileri, diffuusori, ja huiman kokoiset pakoputken ulostulon, joten tällä autolla myös huomioarvo on taattu.