BMW M5 kuuluu autoihin, joita on vaikea lähestyä neutraalisti. Jo auton nimessä on tiettyä taikaa. Kun vielä tutustuu uusimman painoksen teknisiin yksityiskohtiin, on tunnelma katossa ennenkuin on ehtinyt edes koskea ovenkahvaan.

Jos kuitenkin maltetaan vielä hetki ihailla autoa ulkopuolelta. Auto näyttää samaan aikaan edustavalta ja urheilulliselta. Yleisilme on yllättävän kiltin näköinen, vaikka yksityiskohdat kertovatkin mistä tässä autossa on kyse. V8-koneen kätkevä konepelti on valmistettu alumiinista ja muotoiltu hieman urheilullisemmaksi. Etupuskurin isot ilmanottoaukot varmistavat että jäähdytysilmaa riittää niin moottorille kuin tehokkailla komposiittijarruille. Takapuskurin alaosaa koristaa diffuusori ja neljä putkenpäätä.

Niin ja se tunnelmaa tiivistävä katto. Se on valmistettu hiilikuituvahvisteisesta muovista, joka on materiaalina sekä kevyttä että jäykkää. Uusien materiaalien ansiosta uutuus on kevyempi kuin edeltävä malli, vaikka varustelu on lisääntynyt.

Sinua on varoitettu

Auto käynnistyy napista, jonka punainen väri on kutsuva, mutta samalla toimii kuin varoituksena; Tiedätkö nyt varmasti mitä olet tekemässä? Nappia painamalla konepellin alle käketty 4.4-litrainen V8 mörähtää käyntiin matalien pakoäänien saattelemana. Keskikonsolista löytyy painike, jolla putkiston pakokaasuläpän saa suljettua ja äänet hieman vaimeammiksi, mutta V8 juttelee niin nätistä että sen puhetta kuuntelee mielellään. Äänet hieman vaimenevat kun autolla lähtee liikenteeseen, ja normaaliajossa auto on jopa uskomattoman hiljainen.

Äänimaailma kuitenkin muuttuu selvästi, kun kaasupoljinta painaa hieman syvemmälle lattiaan. Kahden turboahtimen avulla V8 tuottaa tehoa 441 kW (600 hv) ja vääntöä mahtavat 750 Nm. Tämän sekä kuulee että tuntee. BMW M5 liikkuu normaaliajossa sivistyneen rauhallisesti, mutta kun tehoa kaivataan, sitä myös saa isoina annoksina. Kannattaa siis varmistaa, että ratti on suorassa kun kaasupolkimeen koskee. Parhaimmillaan BMW M5 kiihtyy satasen vauhtiin 3,4 sekunnissa, ja jos kaasupolkimen uskaltaisi pitää lattiassa, tulisi kaksisataa mittariin jo 11 sekunnissa. Ensimmäisenä autossa tekeekin vaikutuksen sen uskomaton suorituskyky. Se ei ole kuitenkaan auton ainoa anti, vaan sillä on paljon muutakin tarjottavaa.

Ensimmäistä kertaa nelivetoinen

Uutuus on varustettu xDrive-järjestelmällä, ja on siten ensimmäinen nelivetoinen M5. Moottorin tehot huomioiden voisi todeta että päätös on ollut oikea. Ja vaikka joku puritisti saattaa purnata asiasta, voi hänelle todeta että uusi M xDrive mahdollistaa voimansiirron säätämisen etu- ja taka-akselin välillä. Halutessaan autosta saa jopa kokonaan takavetoisen valitsemalla 2WD -asetuksen. Mutkatiellä ehkä parempi valinta on 4WD Sport-tila, jolloin auto on edelleen nelivetoinen, mutta takapyörät saavat selvästi enemmän voimaa.

Nelivedon toimintatila vaikuttaa auton käytökseen, mutta on vain yksi osa sitä miten auton ominaisuuksia voi muokata mieleisekseen. Omat valinnat löytyvät niin moottorille, vaihteistolle, ohjaukselle kuin iskunvaimennuksellekin.

Kun valittuna on Comfort-tila, toimii auto loistavasti päivittäisessä ajossa. Iskunvaimennusta ei voi ehkä kehua mukavan pehmeäksi, mutta auto ei ole myöskään kivireki. Voimaa toki löytyy, mutta autolla voi hyvin matkata rennosti maantiellä tai lipua hiljaa ruuhkassa. Tosin ruuhkassa seistessä sekä kuljettaja että auto tuntuvat kaipaavan aivan eri ympäristöön.

Mutkaisella pikkutiellä voi kokeilla hieman sporttisempia asetuksia, joiden avulla M5:stä paljastuu aivan toinen puoli. Kun ohjaus terävöityy, iskunvaimennus jäykistyy ja vaihteisto reagoi ärhäkämmin, on M5 mutkatiellä uskomattoman hieno ajettava. Iso 5-sarjalainen tuntuu kuin kutistuvan ketteräksi urheiluautoksi. Asetuksia voi säätää yksilöllisesti keskikonsolin painikkeilla, tai tallentaa omat suosikkiasetukset ohjauspyörän punaisten M1 ja M2 -painikkeiden taakse.

Kiltti hirviö

Harva ehkä tarvitsee 600-hevosvoimaista henkilöautoa. M5:n tarjoama suorituskyky kun on kuitenkin monikertaisesti parempi kuin mitä kukaan tieliikenteessä tarvitsee, ja harva uskaltaisi radallakaan kokeilla. Silti, tai ehkä juuri siitä syystä, tällaisissa autoissa on jotain kiehtovaa ja vetoavaa.

BMW M5:n autoveroton lähtöhinta on 113 150 euroa. Valitettavasti auton 241 g/km CO2-päästöjä pidetään nykypäivänä jotenkin suurina, joten autovero on sen mukainen. Autoveron kanssa kokonaishinta nousee 188 205 euroon. Autovero näkyy myös lisävarusteiden hinnoissa. Tässä koeajetussa yksilössä lisävarusteita oli hieman runsaammin, jotka nostivat auton kokonaishinnan huimaan 230 000 euroon.

Hintansa puolesta M5 jää Suomessa valitettavan harvinaiseksi, mutta se joka tällaisen auton omakseen saa, ei varmasti tule pettymään hankintaansa. Vaikka ensimmäisenä autossa tekee vaikutuksen sen uskomaton suorituskyky, niin pidempään sen kanssa nauttiessa alkaa varmasti arvostaa yhä enemmän sen uskomatonta muuntautumiskykyä eri tilanteisiin. Se on kuin kiltti hirviö, joka osaa käyttäytyä salonkikelpoisesti, mutta tarvittaessa muuttuu napin painalluksella todelliseksi pedoksi.