Jos autolta kaipaa tilaa, hyvän näkyvyyden, urheilulliset ajo-ominaisuudet, ja vielä etenemiskykyä talvikeleihin, saattaa seuraava autosi olla BMW X3. Nyt tämä BMW katumaasturimalliston keskimmäinen on siirtynyt jo kolmanteen mallisukupolveen.

Askel sporttisempaan suuntaan

Vaikka BMW X3 on täysin uusi, on siinä selvää sukunäköä edeltävään malliin. Tosin tuntuu että auton muotoilua on lähdetty toteuttamaan hieman eri suunnasta. Kun edeltävä BMW X3 oli muodoiltaan jylhän maasturimainen, on tässä uutukaisessa korostettu auton sporttisempaa puolta. Erityisesti valojen muotoilulla autoon on saatu kevyempi ilme. Tehokkaat LED-ajovalot kuuluvat vakiovarusteluun. Adaptiiviset LED-ajovalot (sis. kaukovalot) ovat saatavissa lisävarusteena. Merkin tunnistettavin piirre eli keulan munuaiset ovat nyt entistä isommat. Munuaisten sisältä löytyy aktiivinen etusäleikkö, joka ohjaa jäähdytysilmaa tarpeen mukaan moottoritilaan. Sporttisen ulkoasun viimeistelevät tuplapakoputket sekä isot vanteet, joiden koko on vähintään 18-tuumaa.

Tehokas moottori? – Tottakai!

Urheilullisessa katumaasturissa pitäisi tietysti olla kohtuullisen tehokas moottori. X3-mallin bensiinimoottorit ovat xDrive20i (184 hv) ja xDrive30i (252 hv). Ehkä kuitenkin diesel on se järkevämpi vaihtoehto, joten valinta jää xDrive20d (190 hv) ja xDrive30d (265 hv) -mallien välille. Malliston huipulla on vielä M Performance -malli X3 M40i (360 hv). Kaikkien moottoreiden yhteydessä on automaattivaihteisto ja neliveto.

Suorituskyvyn puolesta tämä 190 hv ja 400 Nm tarjoava xDrive20d riittää enemmän kuin hyvin. Auto kiihtyy satasen vauhtiin 8,0 sekunnissa, joten suorituskyvyn puutteessa ei voi valittaa. Vielä isommat pisteet tulee taloudellisuudesta. Auton yhdistetty kulutus on 5,0 l/100km ja CO2-päästöt 132 g/km. Isompi rengastus voi kasvattaa kulutusta muutaman desin, mutta silti meno on mukavan taloudellista.

Kuljettajalla hyvät oltavat

Kuljettaja siis nauttii X3:n puikoissa. Kojelaudan ilme ja hallintalaitteet ovat hyvin tuttuja BMW-kuskeille, toki pientä päivitystä on tapahtunut. Kojelaudan ilme on nyt linjakkaampi ja kevyempi. Kojelaudan yläosassa on vakiona 6,5” infonäyttö, jonka voi päivittää navigointipaketin kera 10,2-tuumaiseksi kosketusnäytöksi. Samoin perinteisen mittariston tilalle voi vaihtaa 12,3-tuumaisen näytön, jonka näkymä vaihtuu valitun ajotilan (Comfort, Sport, Eco Pro) mukaan. Tavaratilaa löytyy 550 litraa, jonka saa kasvatettua 1600 litraan. Sähkötoiminen takaluukku kuuluu vakiovarusteluun.

BMW X3-malliston hinnat alkavat 59 375 eurosta (xDrive20d). Suomeen tuotavissa malleissa on aina Business-varustelu, joka sisältää mm. pysäköintitutkat ja automaattisen 3-alue ilmastoinnin. Valittavissa ovat myös xLine, Luxury ja M Sport -varustetasot. Koeajettu, urheilullinen M Sport sisältää mm. vakiosta poikkeavan etupuskurin, korinväriset helmat, 19-tuumaiset vanteet, M Sport -alustan, urheilullisen ohjauspyörän ja erinomaisen sivutuen tarjoavat etuistuimet. M Sport -varustelulla xDrive20d -mallin lähtöhinta on 67 763 euroa.

Vahvaa premium-luokkaa

Urheilullista, premium-luokan katumaasturia etsivälle uusi BMW X3 on takuuvarma valinta. Vaikka maasturimaisesta ulkonäöstä on hieman luovuttu, on tilalle saatu aimo annos lisää sporttisuutta. Uusi BMW X3 ei ehkä tarjoa isoja yllätyksiä, mutta täyttää kaikki premium-autoilijan tarpeet paremmin kuin hyvin.