BMW X3:n sulavalinjaisempi sisarmalli X4 on siirtynyt toiseen mallisukupolveen. Saimme koeajoon malliston suosituiman version eli BMW X4 xDrive20d -mallin. Katsotaan mitä tämä sporttinen katumaasturi tarjoaa.

Näyttävä ulkomuoto

Auto on saanut lisää pituutta (+81 mm) ja kasvanut leveyttä (+37 mm). Uutuuden kokonaispituus on 4752 mm ja leveys 1918 mm, joten X4 on näyttävän kokoinen ilmestys. Isot pyörät, korkea vyötärölinja ja keulan valtavat munuaiset eli jäähdyttimen säleiköt tuovat autolle itsevarman ilmeen. Onneksi kuitenkin coupemainen kattolinja hieman pehmentää kokonaisvaikutelmaa. Perä näyttää korkealta ja korostaa voimaa. Matalan viirumaiset takavalot viimeistelevät perän ilmeen ja toimivat uutuuden tunnusmerkkinä. Perä ei näytä perinteiseltä BMW:ltä, mutta ehkä vaihtelu tekee hyvää. Keulalla on vakiona bi-LED-ajovalot, jotka tehokkaasti valaisevat syksyn pimeitä iltoja.

BMW X4:n moottorimallisto sisältää 4- ja 6-sylinterisiä voimanlähteitä, bensa- ja dieselversioina. Bensiinivaihtoehtoja tarjoavat xDrive20i (184 hv) ja xDrive30i (252 hv). Dieseliä suunnittelevalle on tarjolla xDrive20d (190 hv) sekä xDrive30d (265 hv). Malliston huipulta löytyvät M Performance mallit X4 M40i (360 hv) ja X4 M40d (326 hv). Kaikkien mallien yhteydessä on 8-portainen Steptronic-automaattivaihteisto ja xDrive-neliveto.

Hienosti säädetty alusta

Koeajettu BMW X4 xDrive20d on malliston pienin diesel, mutta voimanpuutteesta ei tätäkään moottoria voi moittia. Moottorin tuottamat 190 hv tehoa ja varsinkin 400 Nm huippuvääntö liikuttavat katumaasturia kevyen tuntuisesti. Arkiajossa ei kaasupoljinta tarvitse painaa kovin syvälle, toki välillä kiva kutitella moottorin tehoreserviä.

Voimaa siis on riittävästi, mutta tehojen sijaan huomio koeajolla keskittyi hienosti toimivaan alustaan. Vaikka painopiste on korkeammalla kuin henkilöautossa, tuntuu X4 silti lähes henkilöautomaisen sporttiselta. Mutkatiellä kori ei kallistele liikaa mutkissa, mutta jousitus ei ole myöskään epämiellyttävän kova. BMW X4 on selvästi suunniteltu kestopäällysteelle, mutta ei vierasta myöskään epätasaista hiekkatietä, jos sellaiselle auton kanssa päätyy. Edeltäjään verrattuna auton paino on pudonnut 50 kg ja painojakauma etu- ja taka-akselin välillä on ihanteellinen 50:50, mikä osaltaan edesauttaa erinomaisen ajonautinnon syntymistä.

Silti käytännöllinen

BMW X4 on siis näyttävä ja tehokas, mutta samalla myös käytännöllinen ja jopa kohtuullisen tilava katumaasturi arkiajoon. Tavaratilaa löytyy mukavat 525 litraa, jonka saa kasvatettua 1430 litraan takapenkin selkänojat kaatamalla. Ison takaluukun avaamista ja sulkemista helpottaa vakiovarusteluun kuuluva sähkötoiminto. Autoon on saatavissa iso lasikatto, joka tuo valoa ja tilantuntua erityisesti takapenkkiläisille. Pisimmillä matkustajilla voi päälaki olla kiinni katossa takapenkillä, mutta suurin osa mahtuu kyytiin ilman kumartelua, ja pidemmän akselivälin (+54 mm) ansiosta takapenkillä on nyt kolmisen senttiä lisää polvitilaa minkä huomaa matkustusmukavuudessa.

Etupenkillä tilaa riittää loistavasti, ja pienimmille tavaroillekin löytyvät omat paikkansa. Keskikonsolissa on kätevä säilytyslokero ja kaksi mukitelinettä. Reilun kokoisiin ovilokeroihin mahtuu vaikka isompi juomapullo. X4:n kojelauta ja hallintalaitteet ovat tuttua BMW:tä, joten autoon kotiutuu nopeasti. Kohollaan olevat X-kuviot toimivat hienoina yksityiskohtina ja muistuttavat missä autossa ollaan.

BMW X4 on saatavissa Business, xLine, M Sport tai M Sport X -varustelulla. Koeajetussa BMW X4 xDrive20d -mallissa oli Business xLine -varustelu, joka korostaa auton katumaasturipuolta, kun taas Sport-malleissa pääpaino on nimensä mukaisesti urheilullisuudessa. Uuden X4-malliston hinnat alkavat 64 209,65 eurosta.