Kun pääsee ensimmäisen kerran Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ -mallin ratin taakse, tulee aluksi hieman outo fiilis. Aivan kuin istuisi GLC-katumaasturissa, mutta auton ominaisuuksia tarkistellessa tämä muistuttaa enemmänkin urheiluautoa. Kun auton moottorin käynnistää, pääsee ilmoille sen verran terävä karjahdus, että ajatukset alkavat siirtyä yhä enemmän siihen urheiluauton suuntaan.

Lähes urheiluauto

Tekniikaltaan tämä Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ on hyvin lähellä urheiluautoa, sillä sen 4.0-litrainen, 8-sylinterinen tuplaturbo on käytössä myös AMG GT -mallin voimanlähteenä. Moottori tuottaa tehoa 476 hevosvoimaa ja vääntöä 650 Newstonmetriä. Suorituskyvyn kuvailuun sopii sanaksi riittävä. Paikaltaan lähtiessä satasen vauhti saavutetaan vaivattomasti vain 4,0 sekunnissa.

Vaikka auton suorituskyky on huima, tarjoillaan se kuitenkin yllättävän pehmeästi. Moottorin 650 Nm huippuvääntö on käytössä laajalla kierrosalueella 1750-4500 rpm. Sen ansiosta auto lähtee kiihtymään välittömästi, kun kuljettaja painaa kaasupoljinta syvemmälle lattiaan. Se ei hyökkää eteenpäin, vaan moottorin runsas vääntö vain työntää autoa huomaamatta kohti yhä kovempia nopeuksia. Toki selkä painautuu penkkiin, ja pysyy siinä, kunnes kuljettaja keventää kaasupoljinta. Todennäköisesti tämä tapahtuu hyvin nopeasti, sillä nopeus kasvaa hetkessä hurjiin lukemiin.

Kun autossa on tehokas moottori, pitää myös muiden ominaisuuksien vastata huimaa suorituskykyä. Moottorin parina on 9-portainen AMG Speedshift-vaihteisto sekä AMG:n virittelemä 4Matic+ nelivetojärjestelmä. Voimanjako on takavetopainotteinen, mutta järjestelmä säätää voimanjakoa saumattomasti etu- ja taka-akselin välillä ajotilanteiden ja -olosuhteiden mukaan. Myös tasauspyörästön lukko taka-akselilla kuuluu vakiovarustukseen. Auton hidastuvuudesta vastaavat 390-milliset jarrulevyt.

Mites arki-ajo?

Ominaisuuksia siis riittää vaikka rata-ajoon, mutta katumaasturi on kuitenkin tarkoitettu päivittäiseen ajoon. Vaikka jousitus ja iskunvaimennus on säädetty kohtuullisen jäykäksi auton voimavarat huomioiden, tarjoaa säädettävä iskunvaimennus ja ilmajousitus hieman mukavuutta arki-ajoon. Kuljettaja voi valita tilanteen mukaan kolmesta eri ajo-ohjelmasta (Comfort, Sport, Sport+) mieleisensä. Normaalisti käytössä on Comfort-tila, jolloin iskunvaimennus, jousitus ja moottori on säädetty mukavuuspainotteisesti. Tosin ihan pehmeäksi ei voi menoa kuvailla edes Comfort-asetuksilla, mutta auto pärjää kuitenkin hyvin arki-ajossa. Polttoaineenkulutus on toki hieman suurempi kuin GLC-dieselmalleilla, mutta reilun kymmenen litran kulutus on vielä ihan siedettävä lukema sekalaisessa ajossa.

Kun kaipaa vielä sporttisempaa ajofiilistä, on valittavissa Sport tai Sport+ ajotila. Sport+ tilassa myös V8-moottorin äänimaailma pääsee valloilleen sen koko karkeassa kauneudessaan. Pakoputkiston läppäteknologian ansiosta auto on kohtuullisen hiljainen tasaisessa ajossa, mutta aktiivisessa ajossa V8 antaa kuulua mukavasti itsestään. Jo pelkkä auton käynnistys Sport+ tilassa päästää ilmoille mukavan matalasointisen tervehdyksen, joka saa jokaisella kerralla kuljettajan naaman pieneen hyväntuuliseen virneeseen.

Se hinta

Mercedes-AMG GLC 63 4Matic+ on siis loistava valinta niin arki-ajoon kuin nautiskeluun, jos hinta ole esteenä. GLC 63 4Matic+ -mallin lähtöhinta ilman autoveroa on 91 650 euroa. Kun mukaan lisätään vielä Suomen autovero, hyppää kokonaishinta 162 880 euroon. Tähän koeajettuun autoon oli lisäksi ruksittu ”muutamat” lisävarusteet, kuten lasikattoluukku, puna/musta nappanahkaverhoilu, timantinvalkoinen erikoisväri, ja paljon muuta, jotka nostivat auton kokonaishinnan lähes 200 000 euroon.

GLC-mallista löytyy myös kaksi muuta AMG-versiota. Miedoin (järkevin) on GLC 43 4Matic, jonka 3.0-litrainen tuplaturbo tarjoaa mukavat 367 hv. Sen lähtöhinta on 111 984 euroa. Jos autossa pitää kuitenkin olla V8, on vaihtoehtona tämä GLC 63 tai vielä hieman tehokkaampi versio, eli 510-hevosvoimainen GLC 63 S 4Matic+. Kaikki nämä kolme mallia ovat saatavissa myös GLC Coupe -versioina, joten vaihtoehtoja AMG-mallistossa riittää yllättävän runsaasti.