Korotettu maavara, neliveto, tehokas bensamoottori ja automaattivaihteisto. Yhdistelmä alkaa kuulostaa siltä että talvikelit on selätetty. Oli renkaiden alla sitten lunta, räntää tai soraa. Ei haittaa menoa. Itseasiassa pelkkä puhdas asfaltti tuntuisi aivan liian tylsältä alustalta kun autona on Opel Insignia Country Tourer 2.0 Turbo 4×4.

Insignia Country Tourer perustuu pitkälti Insignia Sports Tourer-farkkumalliin, mutta tarjoaa hieman enemmän haastavista ajo-olosuhteista nauttimiseen. Autoa on korotettu 25 milliä, jotta ei jää pohjasta kiinni heti ensimmäiseen lumivalliin. Myös auton helmat ovat saaneet mustat muovisuojat, ja keulasta ja perästä löytyvät hopeiset pohjapanssarit. Maastovarustelu on toteutettu kuitenkin niin tyylikkäästi ettei kokonaisuus kärsi. Oikeastaan se toimii vain hienona lisänä Country Tourerin tyylikkääseen ulkomuotoon.

Toimiva neliveto

Country Tourer on saatavissa etu- tai nelivetoisena. Jos liikkuu enemmänkin kestopäällysteen ulkopuolella, voi nelivedosta olla todellista hyötyä. Insignian neliveto on toteutettu Twinster-nimisellä järjestelmällä. Neliveto jakaa moottorin väännön etu- ja taka-akselin ja takarenkaiden välillä tien pinnan, ohjauskulman ja kaasupolkimen asennon perusteella. Esimerkiksi mutkassa järjestelmä siirtää voimaa ulommaiselle takapyörälle tehostaen kääntymistä.

Auto on siis normaaliajossa etuvetoinen, mutta voimaa siirtyy taakse tarvittaessa. Järjestelmä tuntuu myös reagoivan hyvin nopeasti. Edes liikkeelle lähtö liukkaassa ylämäessä ei ollut ongelma väännön jakautuessa myös takapyörille. Etuvetomalleihin on tarjolla 1.5 Turbo (165 hv) bensakone tai 2.0 CDTI (170 hv) diesel. Molemmat moottorit ovat saatavissa manuaali- tai automaattivaihteistolla. Nelivetoisen Country Tourerin keulalle on valittavissa 2.0 Turbo (260 hv), 2.0 CDTI (170 hv) tai 2.0 CDTI BI-Turbo (210 hv).

2.0 Turbo + 8-vaihdetta = 10

Saimme koeajoon malliston tehokkaimman version, eli 260 hevosvoimaa ja 400 Newtonia tarjoavan bensaturbon. Moottorin parina on aina 8-portainen automaatti ja siis myös neliveto. Tehokas bensamoottori, neliveto ja automaattivaihteisto ei tietysti ole se kaikkein taloudellisin yhdistelmä. Tämän 2.0 Turbon yhdistetty kulutus on 8,6 l/100km ja CO2-päästöt 203 g/km. Polttoaine ei kuitenkaan kulu vain moottorin lämmitykseen, vaan myös suorituskykyä löytyy. Moottori tuntuu arkiajossa hienostuneelta, mutta suorituskyky tulee nopeasti käyttöön kun moottoria pääsee hieman kutittelemaan kaasupolkimella.

Tehokkaasta moottorista huolimatta Country Tourerin pääpaino on mukavuudessa. FlexRide-järjestelmän ansiosta auton käytöstä saa säädettyä omaan ajofiilikseen sopivaksi. Valittavissa on normaalin ajotilan lisäksi urheilullinen Sport sekä Tour, joka on suomennettu hieman koomisesti kiertoajelutilaksi. Osuvampi suomennos olisi jotain mukavuuteen liittyvää. Parhaiten ajotilan valinnan huomaa alustan toiminnassa. Epätasaisella alustalla Tour-tila tarjoaa selvästi pehmeämmän iskunvaimennuksen. FlexRide on vakiona dieselmalleissa sekä tässä 2.0 Turbo bensakoneen yhteydessä.

Lähes täydellinen varustelu

Opel Insignia Country Tourer -malliston hinnat alkavat 35 182 eurosta (1.5 Turbo). Country Tourer on lähtöhinnaltaan siis noin 5000 euroa kalliimpi kuin Sports Tourer. Edullisin Country Tourer neliveto on 2.0 CDTI (170 hv) manuaalivaihteisena. Sen lähtöhinta on 44 038 euroa. Tämän koeajetun 2.0 Turbon lähtöhinta on 47 774 euroa.

Kattavan vakiovarustelun lisäksi autoon löytyy myös lisävarusteita. Tässä koeajetussa autossa niitä oli kohtuullisen runsaasti. Varustelistalta löytyivät mm. Intellilux LED Matrix -ajovalot, nahkaverhoilu, ergonomiset AGR-istuimet, kattoluukku, Bosen audiojärjestelmä, HUD-tuulilasinäyttö, liikennemerkkien tunnistus, peruutuskamera, mukautuva vakionopeudensäädin ja tuulilasin lämmitys. Kattavan varustelun myötä auton kokonaishinta nousi 61 000 euroon.